Els partits locals discrepen de la nova proposta de procés participatiu pel 9N

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ahir Artur Mas va anunciar que el proper 9N es farà una consulta diferent a la que es preveia, ja que el Tribunal Constitucional no ha aixecat la suspensió del decret de convocatòria ni de la llei de consultes. Davant d’això, Mas manté la seva voluntat de consultar a la població catalana sobre el futur polític, però ho farà amb una Consulta Anticipada, com l’ha batejat el president, prèvia a una consulta definitiva i vinculant.

Per alguns aquesta decisió comporta un pas enrere i per a d’altres l’única manera de mantenir la promesa de preguntar als catalans sobre com afrontar el seu futur polític, pel que s’ha trencat el consens polític entre els partits proconsulta. De moment el govern espanyol considera excel•lent la notícia de no celebrar el referèndum el proper mes de novembre i afirma que aquesta nova proposta de votació és una ocurrència.

CiU de PLF creu que l’anunci d’ahir no representa cap pas enrere, ja que és la solució per tal de poder votar, i que aquesta era el compromís del govern. Josep Maria Botella assegura, però que si hi ha disfuncions amb el que es volia en un primer moment, però que el més important és votar.

El principal suport del govern fins ara, Esquerra, considera que la proposta de Mas no és l’eina per tal que els catalans expressin el seu desig. Francesc Alemany, creu que aquesta consulta participativa és més un acte reivindicatiu que una consulta i reitera q cal urgentment un mecanisme de consulta a la població i aposta per les eleccions plebiscitàries.

Iniciativa rebutja la nova proposta de Mas. Creuen que és partidista i que trenca el consens que hi havia fins ara entre els partits pro consulta. Juan Andrés Osorio considera que CiU no vol cap ruptura amb l’Estat i per això abandona la idea unitària. Osorio diu però que la consulta es farà tard o d’hora i anuncia mobilitzacions el 9N.

El PSC afirma estar a l’espera de saber com s’acaba desenvolupant la nova proposta del president, però en destaca la manca d’acord amb la resta de formacions proconsulta. Ho diu Josep Rueda.

Óscar Berman, del PP, considera que aquesta proposta és una estafa i un engany. Creu que per justificar aquestes consultes participatives s’acompanyaran de botifarrades i demana la dimissió del president Mas per ultrapassar els límits de la democràcia.

Segons el govern, aquesta nova consulta mantindrà la pregunta prevista i les urnes s’obriran en locals de titularitat de la Generalitat. Per exercir el dret a participar en aquesta consulta, caldrà presentar-se amb el DNI el mateix dia de la votació i registrar-se abans d’inserir la butlleta.

Hi podran votar els majors de 16 anys i els resultats no es faran oficials fins l’endemà al matí

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics