Es mantenen els impostos i taxes per a l’any que ve

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El ple del consistori va aprovar ahir les noves ordenances fiscals de PLF, que entraran en vigor a partir del dia 1 de gener.

Les principals novetats estan en modificacions de l’articulat d’alguns impostos i taxes per adaptar-les a les noves normatives o a les noves circumstàncies. És el cas del preu de l’aigua, el clavegueram o la que regula els preus publicitaris d’aquesta emissora de ràdio municipal.

La principal novetat és l’eliminació de les bonificacions que fins ara reduïen el preu d’alguns serveis municipals pels empadronats al nostre poble. Unes bonificacions que són legalment dubtoses i per això s’han eliminat. Ho fan però, rebaixant el preu general i igualant-lo al preu bonificat. És el cas de la llar d’infants. Els palafollencs pagaven un preu bonificat de 116€. Un 30% menys que els usuaris empadronats a fora. A partir d’ara tothom pagarà 116€, com a preu unitari. Les bonificacions també desapareixen en d’altres taxes, com d’escola d’adults o escola de música.

El principal impost local, l’IBI, mantindrà el mateix preu que aquest any. L’ajuntament contrarestarà l’augment del 1.13% del valor cadastral dels habitatges previst per llei, amb una abaixada del coeficient multiplicador. Això igualarà la base imposable a la d’aquest any. Ho explicava el regidor d’hisenda Josep Ribas.

El PP havia presentat algunes propostes per tal de reduir alguns impostos i taxes. La principal és una rebaixa més gran del coeficient de l’IBI i una bonificació del 50% pels aturats de llarga durada. Propostes que el popular Óscra Bermán lamenta no haver tingut temps de discussió amb el govern per a la seva implantació

El govern, però, va assegurar que l’aplicació d’aquestes rebaixes, només amb l’IBI, implicaria prop de 300 mil € menys de recaptació, cosa que provocaria problemes pressupostaris. També afirma que les bonificacions proposades no es podrien aplicar, segons normativa, cosa que el popular va rebatre amb exemples com a l’Ajuntament de Badalona.

ERC defensa un manteniment de la pressió fiscal i també una rebaixa puntual i selectiva per a les famílies més necessitades. Tot i això, Francesc Alemany afirma que el marge és reduït i que cal preservar l’equilibri pressupostari.

El grup municipal de CiU considera que hi ha marge per poder baixar la pressió fiscal als palafollencs amb una rebaixa d’impostos i taxes. Joan Gallart creu que es podia haver fet una mica més.

Gallart es va queixar de la manca de temps per poder consensuar les modificacions de les ordenances.

Iniciativa considera crucial que PLF no externalitzi serveis amb l’excusa de baixar impostos i taxes. Ho deia Juan Andrés Osorio.

Les ordenances es van aprovar amb el vot a favor del govern, l’abstenció d’Esquerra i CiU i el vot en contra del PP.

 

Com es calcula l’IBI?

ibi-02

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics