El Maresme entra en Pla Alfa 1 de vigilància prioritària d’incendis forestals

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Aquest pla vol evitar incendis i contempla actuacions bàsiques com ara controlar les columnes de fum en terrenys forestals i en el radi de 500 m de zones arbrades i el control de determinats llocs on el risc és més elevat.

El coordinador de les Associacions de Defensa Forestal, Oriol Bassa, explica que aquest estiu es presenta molt complicat i perillós a nivell de possibles incendis, per la manca de pluges dels últims mesos.

Precisament aquesta setmana s’ha dut a terme una reunió de coordinació entre els principals cossos de seguretat i les administracions de la comarca per posar en comú eines i estratègies per tal de poder afrontar possibles emergències relacionades amb incendis, de la manera més efectiva possible. A la reunió, hi ha participat els Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Bombers de la Generalitat, representants dels Parcs Naturals i també, el cos d’Agents de Defensa Forestal.

L’objectiu d’aquesta coordinadora, que porta 17 anys organitzant-se, és millorar l’efectivitat davant dels incendis forestals al Maresme i a la Serralada Litoral. El seu radi d’actuació arriba a l’àmbit forestal que comparteixen El Maresme i El Vallès Oriental. En total 30.000 hectàrees de terreny  que pertanyen a 36 municipis.

Bassa ha recordat que el més important per evitar incendis forestals és la prevenció.

De fet, a PLF està prohibit fer foc pràcticament a qualsevol lloc, perquè la norma prohibeix realitzar activitats de risc en un radi de 500m de qualsevol zona arbrada. Si de tota manera algú necessita fer-ne, li cal una autorització específica del Departament d’agricultura, ramaderia i Pesca de la Generalitat.

Més de la meitat del terreny de la nostra comarca està ocupat per boscos. Aquesta extensió de massa vegetal fa que 20 dels 30 municipis maresmencs estiguin catalogats com a termes municipals amb un alt risc d’incendi forestal en condicions de sequera i temperatures elevades.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics