El temporal s’emporta sorra de les platges i els espigons geotextils que havien d’evitar-ho

Els espigons geotèxtils instal.lats a Mal grat aquest estiu. Foto: El Punt
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Els espigons geotèxtils instal.lats a Mal grat aquest estiu. Foto: El Punt
Els espigons geotèxtils instal.lats a Mal grat aquest estiu. Foto: El Punt

Al mes de juliol l’Estat instal.lava, en una prova pilot, 6 espigons geotextils a tocar del Delta de la Tordera per tal d’evitar que els temporals s’emportessin la sorra de les platges d’aquesta zona. De fet l’actuació anava acompanyada d’una aportació extra de sorra per afrontar la temporada estival amb garanties.

En el primer temporal de la temporada, però, ja no queda ni la sorra ni cap dels espigons instal.lats.

Tota l’actuació feta abans de l’estiu, va costar 1.1 milions d’€, i va consistir en dragar 114.000 m³ de sorra del litoral d’Arenys i transportar-lo fins al Delta de la Tordera, zona on habitualment els temporals engoleixen la sorra mar endins. Per evitar-ho es van instal.lar fins a 6 espigons geotextils que havien d’actuar com a barrera, per evitar grans onades i que els corrents s’emportessin la sorra.

Arran d’aquesta actuació va néixer la  plataforma ciutadana Preservem el Litoral del Maresme, una entitat contrària a les extraccions de sorra i al pla de regeneració de la costa de la comarca aprovat pel Ministeri de Medi Ambient, i que es preveu desenvolupar en els pròxims 15 anys. L’entitat ja ha aconseguit el suport de diversos ajuntaments del Maresme per reclamar una intervenció menys agressiva i més sostenible i l’elaboració d’un pla de gestió de les platges.

Si Malgrat ha perdut sorra a les seves platges, Pineda n’ha rebut després del temporal. Una sorra que s’ha dipositat en bona part de la Platja dels Pescadors i la Platja de la Riera d’aquesta localitat.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics