URGENT

Dipositen a l’Arxiu de Malgrat un pergamí del s. XIV amb referències a St Genís

Compartiu aquesta història

L’arxiu municipal de Malgrat ha rebut recentment alguns fons documentals provinents de particulars.

Entre aquests fons hi ha la documentació lliurada per Josep Pérez Bassart, que ha aportat documents diversos relacionats amb Can Cabreta de Sant Genís de Palafolls, així com un pergamí original de 1386 també relacionat amb la nostra vila.

Imatge antiga de St Genís de PLF. Sense data.
Imatge antiga de St Genís de PLF. Sense data.

Es tracta d’un document on el Senyor del Castell estableix a Pere Rebassa de St Genís, un tros de terra boscosa a Vilanova de Palafolls, l’actual Malgrat.

Xavier Salicrú, membre de Vivelles Cultura i Entorn, s’ha encarregat de transcriure el document original abans de ser dipositat a l’Arxiu de Malgrat, i explica que el document és important perquè anomena diferents famílies originàries de la parròquia de St. Genís.

Tot i que PLF va ser un dels territoris més importants durant l’edat mitjana, donant nom a una baronia que s’estenia pels actuals termes de PLF, Malgrat, Sta Susanna o Blanes, la nostra localitat no disposa d’un arxiu municipal capaç d’acollir aquest tipus de pergamí ni de donacions particulars. De fet la majoria de documentació relacionada amb la baronia de PLF s’ha de consultar fora de la nostra vila , bàsicament a Girona o Arenys.

[row]

[one_half]


Xavier Salicrú és un estudiòs de la història local de St Genís i  PLF i escriu i manté actiu el seu blog amb entrades sobre aquesta temàtica.


[/one_half][/row]

A banda del pergamí, aquest fons documental lliurat a l’Arxiu de Malgrat, també inclou diferents cartells originals d’obres de teatre del Grup Germanor de Malgrat i documents menys rellevants sobre Can Cabreta, un dels masos més importants de St. Genís.

L’arxiu Malgratenc, situat al carrer del Mar, també ha rebut una donació d’un fons personal d’un gran amic de Mossèn Fèlix Paradeda, un dels personatges més importants que va ser assassinat a l’inici de la Guerra Civil a Malgrat.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics