URGENT

El Maresme manté el nivell moderat per risc d’incendi forestal

Compartiu aquesta història

La davallada de les temperatures dels darrers dies no ha reduït el risc d’incendi als boscos de casa nostra. La comarca del Maresme té actiu el nivell 1 del Pla Alfa, el procediment operatiu que té marcat el Cos d’agents Rurals i que estableix les diferents actuacions de vigilància i prevenció d’incendis forestals davant les situacions de perill.

Joan Aldrufeu, president de l’Agrupació de Defensa Forestal de l’Alt Maresme, explica sota quines condicions s’activa aquest pla.

El Pla classifica les comarques catalanes segons el seu nivell de perill, en funció del qual s’estableixen les actuacions que els cossos de seguretat han de dur a terme.

El nivell 1, activat en comarques com El Maresme, La Selva o El Baix Empordà, suposa una vigilància prioritària d’incendis forestals.

Això comporta mesures com un control especial dels llocs predeterminats de risc, la vigilància de columnes de fum en terrenys forestals i en terrenys no forestals a menys de 500 metres de zones de bosc, la identificació de l’autor del foc i en cas de perill, la obligació d’apagar-lo.

En d’altres nivells, com és el cas del 2, engegat a comarques com  El Barcelonès, El Baix Llobregat o El Garraf, a la vigilància exclusiva d’incendis forestals i les mesures anteriors, s’hi suma l’activació de les fases de prealerta i alerta previstes en el Pla INFOCAT, el pla especial d’emergència per a incendis forestals a Catalunya.

Joan Aldrufeu recorda quines són les zones amb un risc més alt en les que els seus veïns han d’actuar amb la major cautela.

De moment, cap comarca catalana es troba al nivell 3 d’alerta, tot i que no es descarta que s’hi puguin incloure en algun moment al llarg de l’estiu.

 

Captura
Mapa de perillositat de risc d’incendi forestal (14/07/2016). Font: Generalitat de Catalunya

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics