URGENT

Detecten la presència de Tomicus en una pineda de St Genís

Compartiu aquesta història

Era qüestió de temps que aquest insecte comences a afectar les pinedes de la nostra localitat i els serveis de Medi Ambient de l’Ajuntament ja ha detectat la presencia d’aquest escarabat en un bosc prop de Sant Pere de Vivelles, a Sant Genís.

Aquest insecte, que és molt petit, s’aprofita dels pins debilitats per la sequera o altres problemes, i els acaba matant. De fet és una amenaça real que podria fer desaparèixer els boscos de pins de la nostra comarca, on es va detectar ja fa uns mesos al baix Maresme i es va expandint.

Es recomana als propietaris dels terrenys unir-se a les associacions de propietaris forestals, perquè serà a través de les organitzacions que s’administraran les ajudes que la Diputació de Barcelona donarà per retirar els pins morts i prevenir-ne l’expansió.  Ho explica el tècnic de Mediambient de Palafolls, Oriol Bassa.

Una de les preocupacions que existeixen entre els experts és que el tomicus acabi afectant a gran part dels boscos de la comarca i que, en els casos de temporals forts, l’aigua no sigui absorbida pels  boscos i acabi baixant  amb més força i quantitat provocant rierades en els propers anys.

El tomicus es pot arribar a equiparar a la plaga de l’escarabat morrut que afecta les palmeres. L’extenció dels pins és més gran, pel que el tomicus tindrà una afectació més àmplia. A més, hi ha també altres plagues i fongs que amenacen els exemplars de la zona.

Per detectar els exemplars afectats cal fixar-se en el terra si hi ha brots de la copa de l’arbre o bé si hi ha petits forats en el tronc, ja que l’insecte hi pon els ous a dins.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics