Noves millores al Castell de Palafolls

Vista del Castell des de l'aire.

L’Ajuntament és a punt de començar una nova fase dels treballs de millora de les restes de l’antiga fortalesa.

Si fa uns mesos es va arranjar la plaça inferior al recinte, amb l’adequació de l’espai i la col·locació d’un petit mur delimitador, ara l’objecte de millora és la pujada que va des de l’esplanada inferior al pati d’armes.

Es tracta d’un caminet de sorra, amb gran pendent, que quan plou pateix desplaçaments i l’aigua provoca esvorancs que posen en perill als visitants.

L’actuació serà condicionar i refermar aquest camí d’accés al castell, però també l’espai general del pati d’armes, on ja es va actuar fa uns anys rehabilitant i transformant una de les torres de guaita. Una actuació que té un pressupost de 44 mil €, uns diners finançats per la concessionària de l’Autopista del Maresme,  Acesa. Josep  Rueda és regidor d’obres de l’Ajuntament.

Quan es construeix una autopista, la concessionària ha de donar un 1% del pressupost previst al municipi per on passarà, amb la condició que aquests diners s’utilitzin en accions culturals o patrimonials. Després de l’ampliació de l’autopista fins a Tordera, Acesa va donar 170 mil€, que es destinaran en la seva totalitat al castell.

Un cop acabada aquesta segona fase d’adequació de la pujada del castell, es planificarà la 3a i última fase. Es tracta de la més ambiciosa, ja que preveu tancar el recinte a les nits, per evitar el vandalisme i millorar la seva conservació, però també adequar el pati d’armes per fer-hi accions culturals, com concerts o actuacions, així com instal·lar lavabos i una caseta d’interpretació sobre la història de la fortalesa.  La voluntat del consistori és poder incorporar personal que el cap de setmana ofereixi visites i explicacions històriques sobre el castell i la seva importància en l’època medieval a tota la zona.

El castell de Palafolls va ser el dominador de tota la baronia de Palafolls que anava de Blanes fins a Sta Susanna i està esmentat ja al segle X, tot i que es pressuposa l’existència prèvia d’altres edificacions que van evolucionar fins la gran fortalesa que va esdevenir el nostre castell, ja en època medieval.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics