URGENT

El món local vol decidir on invertir el superàvit

Compartiu aquesta història
Miquel Buch, president de l'ACM. La Xarxa
Miquel Buch, president de l’ACM. La Xarxa

L’Associació Catalana de Municipis ha demanat una reunió amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè els Ajuntaments decideixen com gastar els diners de superàvit i poder-ho invertir, per exemple, a serveis socials, obra pública o creació de treball.  Fins ara era l’Estat qui marcava a què es podien destinar els diners.

Al 2015, els estalvis dels ajuntaments van sumar uns mil milions d’euros nets. Ho ha explicat el president de l’Associació, Miquel Buch, i també alcalde de Premià de Mar.

Un decret aprovat pel govern espanyol el 2014 establia a què s’havia de dedicar el romanent dels consistoris. Al sanejament i recollida d’aigua, enllumenat, indústria o comerç, entre d’altres. L’associació vol  canviar-ho i poder invertir la meitat en serveis socials i a actuacions concretes de cada municipi.

Durant aquest any, l’associació també prepara viatges internacionals per conèixer l’experiència municipal en altres països. La gira començarà el febrer a Dinamarca, però també se’n preveuen a Israel, França, Holanda i Itàlia.

Buch calcula que de cara al 2017 l’estalvi ha sigut encara més alt tot i que encara no hi ha els números tancats. L’ACM també reclamarà la derogació de la reforma estatal de la llei d’Administracions Locals, una llei que, tot i que té l’objectiu d’un estalvi econòmic també suposa centralitzar serveis i l’eliminació de competències. Una normativa que a més entra en conflicte amb la llei catalana.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics