
L’Associació Catalana de Municipis ha demanat una reunió amb el ministre d’Hisenda, Cristóbal Montoro, perquè els Ajuntaments decideixen com gastar els diners de superàvit i poder-ho invertir, per exemple, a serveis socials, obra pública o creació de treball. Fins ara era l’Estat qui marcava a què es podien destinar els diners.
Al 2015, els estalvis dels ajuntaments van sumar uns mil milions d’euros nets. Ho ha explicat el president de l’Associació, Miquel Buch, i també alcalde de Premià de Mar.
Un decret aprovat pel govern espanyol el 2014 establia a què s’havia de dedicar el romanent dels consistoris. Al sanejament i recollida d’aigua, enllumenat, indústria o comerç, entre d’altres. L’associació vol canviar-ho i poder invertir la meitat en serveis socials i a actuacions concretes de cada municipi.
Durant aquest any, l’associació també prepara viatges internacionals per conèixer l’experiència municipal en altres països. La gira començarà el febrer a Dinamarca, però també se’n preveuen a Israel, França, Holanda i Itàlia.
Buch calcula que de cara al 2017 l’estalvi ha sigut encara més alt tot i que encara no hi ha els números tancats. L’ACM també reclamarà la derogació de la reforma estatal de la llei d’Administracions Locals, una llei que, tot i que té l’objectiu d’un estalvi econòmic també suposa centralitzar serveis i l’eliminació de competències. Una normativa que a més entra en conflicte amb la llei catalana.