Reclamen actuacions d’urgència als boscos maresmencs

El govern del Consell Comarcal presentarà al proper Ple la proposta per sol·licitar al Departament d’Agricultura, la Declaració de Zona d’Atenció Urgent als Boscos del Maresme amb coberta vegetal de pi pinyer.

L’administració vol una actuació urgent tenint en compte la ràpida extensió de la plaga del Tomicus i l’increment del risc d’incendis per l’acumulació d’arbres morts, pel que reclamaran més recursos. De fet, la CUP ha entrat a registre una moció per debatre en el proper Ple la creació d’una Mesa multidisciplinària que segueixi el tractament de la plaga de l’escarabat tomicus que afecta el pi pinyer dels boscos del Maresme.

Els darrers informes tècnics sobre la situació dels boscos del Maresme són alarmants. La sequera i l’atac de diferents plagues han provocat la mort de 800 hectàrees de pins i les expectatives no són gaire optimistes. Sense una política de gestió forestal, en pocs anys haurà desaparegut un 20% de la superfície de boscos de la comarca. Gairebé una quarta part. Són declaracions de l’enginyer forestal Oriol Bassa.

El Maresme té un 65% de territori cobert de boscos, essent una de les comarques més forestals de Catalunya. El canvi climàtic ha afectat als terrenys forestals, sobretot les pinedes de pi pinyer que han resultat afectades per l’increment de temperatures, la reducció de la pluja un 20%, la sequera i l’escarabat Tomicus. Tot plegat ha afectat el pi pinyer, ja que són molt vulnerables.

L’expert assenyala que el que cal és gestió forestal, pel que es reclama a les administracions que es comprometin a, d’una banda, invertir-hi recursos, i de l’altre, posar les eines per la gestió forestal. Els boscos estan sobrepoblats d’arbres que en la lluita pels nutrients es debiliten cada vegada més. La terra no dóna a l’abast.

Aquests temes seran tractats avui a la jornada sobre tècnica sobre “El Canvi Climàtic i Boscos del Maresme” on diferents ponents explicaran com afecta el canvi climàtic als boscos de la zona i com reduir els seus efectes. Entre els ponents, hi ha l’Oriol Bassa, enginyer forestal del Consell Comarcal del Maresme i tècnic de l’Ajuntament de Palafolls amb una presentació titulada “Els Boscos del Maresme, on som i on anem”.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics