
En les últimes dècades s’ha perdut entre 50 i 150m d’amplada de platja. Depèn de la zona, però el retrocés s’ha atribuït a l’extracció de sorra, la sobreexplotació dels aqüífers i a alteracions de la llera. Els sediments no acaben d’arribar fins la desembocadura i la falta de sorra s’afegeix a la reducció del cabal.
Tot plegat ha alterat els fluxos naturals del riu i ha acabat frenant els sediments que arriben fins al delta. En el període 1956-2006, degut a actuacions antròpiques realitzades al riu Tordera com ara les extraccions d’àrids de la llera als anys 60 i 70 o la canalització del tram baix del riu han fet que les platges del delta, com s’Abanell, s’erosionessin, segons es recull al programa científic del CEAB Platja+.
L’ús en excés dels pous subterranis ja sigui per al subministrament quotidià com per a l’agricultura han disminuït el cabal del riu, el que ha afectat per conseqüència la seva capacitat per arrossegar sediments: a menys volum d’aigua, menys capacitat de transportar sorra. Tot i que l’estudi ha detectat una certa recuperació de la platja de S’Abanell, es perden al voltant d’uns 2,5 metres anuals de platja.
Les reposicions de sorra de poc serveixen. Quan arriba un nou temporal se la torna a endur. El delta de la Tordera es va formar fa 3 segles. La recent creació de la taula de treball integrada per Malgrat, Blanes, Tordera i Palafolls ha de gestionar les polítiques de totes les administracions i també dels actors privats.
(RP/El Periódico)