URGENT

Detingut l’alcalde de Tordera en una operació contra les subvencions irregulars

Compartiu aquesta història
Tordera. Joan Carles Garcia, alcalde i candidat a l’alcaldia per a les municipals del maig

Agents de la Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (UDEF) de la Policia Nacional han iniciat aquest dijous una operació a la Diputació de Barcelona per buscar proves de presumptes subvencions irregulars.

Els agents, alguns desplaçats des de Madrid, ha escorcollat des de primera hora algunes seus de la Diputació de Barcelona. Dins l’operació, anomenada Estela, s’han practicat un total de 29 detencions.

Entre elles, la de l’expresident de la Diputació de Barcelona i exalcalde de Martorell, Salvador Esteve, i la de l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia, que és responsable d’hisenda de la Diputació.

Segons ha informat el TSJC, el jutjat d’instrucció número 1 de Barcelona fa més d’un any que investiga un entramat pel que s’hauria defraudat un mínim de dos milions d’euros a través de subvencions irregulars en matèria de cooperació al desenvolupament amb països d’Amèrica Llatina, Marroc i Bòsnia, entre d’altres, des de la Diputació de Barcelona. Un frau que, segons el Tribunal, s’hauria dut a terme mitjançant diverses entitats entre els anys 2012 i 2015.

Aquest migdia, 15 del detinguts han quedat en llibertat, entre ells l’expresident de la Diputació, Salvador Esteve, i Jordi Feixa, entre d’altres càrrecs vinculat a l’Agència Catalana de Cooperació.

Segons ha informat Ràdio Tordera, pels volts de les 6 d’aquesta tarda, Joan Carles Garcia i efectius de la Policia, s’han dirigit al domicili de l’alcalde torderenc.

Garcia era responsable de cooperació internacional de la diputació quan Esteve era president d’aquesta administració.

A través d’un comunicat, el Govern de la Diputació de Barcelona ha defensat la seva posició de “màxima transparència”, i ha volgut també recordar que el cas es troba sota secret de sumari.

Esteve i Garcia, els dos detinguts, en una roda de premsa.

Segons el comunicat, tots els grups polítics que formen la Diputació han demanat “prudència i respecte” a la presumpció d’innocència de les persones afectades per l’operatiu i també de la pròpia Diputació.

La causa, declarada secreta, ha comportat fins a 20 entrades i escorcolls  en oficines professionals, despatxos, domicilis i empreses, entre elles l’Oficina de Cooperació al Desenvolupament o la seu de la Fundació CATMón.

Entre les localitats on s’hi ha practicat escorcoll hi ha Tordera, però també Barcelona, Manresa, Olot, Cabrils i Reus.

Contràriament a les primeres informacions d’aquest matí, la investigació no ha estat relacionada amb el procés independentista, sinó amb el finançament irregular de CDC, i es remunta a l’any 2015.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics