URGENT

La comissaria dels Mossos de Blanes comença a utilitzar les pistoles Taser

Compartiu aquesta història

El cos de Mossos d’Esquadra ja ha posat en funcionament les pistoles elèctriques Taser a les comarques de Girona, i paral·lelament també l’ús de càmeres a l’uniforme, amb la intenció que de cara al mes de setembre ja s’hagi implantat a tot Catalunya.

El que s’ha començat ara és una prova pilot d’aquestes pistoles a les comissaries de Girona, Figueres i també Blanes, així com a les unitats de l’ARRO, conegudes com a antiavalots.

En total, es calcula que hi haurà a tot el territori 120 unitats repartides. Serà una càmera i una pistola Taser per cada comissaria i també pels agents de les ARRO.

En el cas de Blanes, les Taser i la càmera ja s’han utilitzat una vegada durant aquesta setmana passada.

La seva utilització obliga a l’enregistrament de la càmera que porten a l’uniforme els agents que l’utilitzen, així com també a disposar d’un desfibril·lador al cotxe patrulla.

Segons el cos tenen 3 objectius principals. Per una banda, reduir el temps d’immobilització de la persona, també facilitar l’ús mínim de la força indispensable per part de l’agent i per l’altra reduir el patiment de la persona que rep la descàrrega i dels policies que intervenen en l’actuació.

Segons el cos, les Taser només es poden fer servir en situacions per evitar un mal greu, imminent i irreparable.

És a dir, en situacions de risc “racionalment greu” per la vida o la integritat física de terceres persones o dels agents, o bé danys que puguin comportar un risc greu per la seguretat ciutadana.

La intenció és que siguin una alternativa a la reducció física si les mesures de mediació, diàleg i negociació no han donat cap resultat positiu.

Les pistoles Taser s’implanten envoltades de polèmica, ja que algunes organitzacions com Amnistia Internacional, Stop Taser i Irídia han advertit dels perills de la seva utilització en determinats tipus de persones, en què poden arribar a causar la mort, i han demanat també que es faci pública la instrucció oficial que regula l’ús d’aquestes pistoles.

Des del Síndic de Greuges, seguint recomanacions europees, recomanen que no es facin servir mai contra col·lectius vulnerables, com per exemple dones embarassades, menors d’edat o persones amb cardiopaties, i en aquest sentit les organitzacions contràries a les taser qüestionen que els agents puguin determinar aquests factors abans d’utilitzar-les.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics