URGENT

El temporal d’ahir reactiva el debat sobre els efectes de l’emergència climàtica

Compartiu aquesta història

L’intens episodi de pluges, vent i mala mar de les passades hores va deixar registres d’entorn als 450 litres per hora en moments puntuals al Maresme.

Segons els experts, aquest és un símptoma del canvi que s’està experimentant pel que fa als temporals, que cada cop són més virulents i es produeixen en moments concrets.

Aquests episodis, l’últim d’ells viscut durant la matinada d’aquest passat dimecres, causen serioses afectacions tant materials com també personals, amb casos de riuades, desbordaments i, malauradament també, la pèrdua de vides humanes.

En una entrevista ahir al magazín Ona Maresme, Jordi Bonet, tècnic de Canvi Climàtic del Consell Comarcal del Maresme, explicava que el bon clima del qual gaudeix la nostra comarca ha provocat que s’hagi urbanitzat de forma excessiva i ocupant zones inundables.

En aquest sentit, segons explica Bonet, en el seu moment es van seguir models meteorològics que, a hores d’ara, estan obsolets, ja que no tenen en compte els canvis que s’estan produint a nivell climàtic.

Segons Bonet, la solució passa per buscar adaptatives, ja que el canvi climàtic serà causant de més episodis com el de les darreres hores, amb més intensitat i més recurrents.

A la vegada, el tècnic argumenta que, malgrat les serioses afectacions, la manca d’incendis importants aquest estiu ha evitat que la situació pogués ser encara pitjor. En aquest sentit, Bonet explica que, si hagués plogut sobre els boscos cremats, l’aigua hagués arrossegat tota la matèria orgànica cremada fins a la platja, col·lapsant les rieres.

Els experts insisteixen en què els episodis de sequera cada cop seran més llargs i que, per contra, es viuran més episodis de pluges intenses i puntuals, que malgrat tot no ajuden a mitigar la manca d’aigua.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics