Ambientòlegs i entitats naturalistes alerten que les neteges del riu són contraproduents

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Una dotzena d’entitats, com l’Associació de Naturalistes de Girona, Salvem Pinya de Rosa o Preservem el Litoral del Maresme, juntament amb una 30a de professionals relacionats amb la natura i el medi ambient, han signat el manifest “La Tordera després del temporal Gloria, i ara què?” en el que s’insta a les institucions a encarar el futur de la part baixa del riu a partir de criteris tècnics i científics, per evitar efectes negatius de noves torderades.

Els signants reconeixen que el riu Tordera té un caràcter torrencial, però creuen que algunes circumstàncies agreugen els efectes de les rierades. En aquest sentit, el manifest aposta per regenerar la forma natural de la desembocadura del riu, eliminant els càmpings més propers a aquesta zona, als quals apunta com a causants de taps a l’hora d’evacuar l’aigua de les torderades.

També asseguren que caldria reubicar la caseta i els tubs de captació de la dessalinitzadora, a tocar de la desembocadura, i que creuen que impedeix la regeneració natural de la sorra.

Un altre dels punts que critiquen les entitats i els científics signants del manifest són les neteges que s’estan duent a terme a l’entorn del riu i les platges després del pas del temporal Gloria. Enric Sagristà, hidrogeòleg investigador del CEAB i un dels signants del manifest, assegura que aquestes neteges són “molt contraproduents”, ja que afecten l’hàbitat de les espècies de la Tordera, i que la retirada de la vegetació arrelada a les lleres tampoc és beneficiosa. Per tot plegat, demana rectificar aquestes accions i estudiar-les amb més calma.

El manifest proposa també promocionar l’eixamplament de la llera del riu per poder fer front a pujades de cabal, reclama que es redueixi la sobreexplotació dels l’aqüífers i el compliment del cabal mínim, així com preparar zones que permetin al riu trencar en cas d’avingudes importants. Aquestes zones afavoririen que el riu es desbordes en zones identificades evitant danys en altres espais.

Sagristà considera que el desbordament de la Tordera ha estat un avís del riu però també una oportunitat per rectificar les accions que s’hi duen a terme.

El manifest “La Tordera després del temporal Glòria, i ara què?”, que va sumant suports, es presentarà a les administracions implicades i es posarà a debat el mes de març en unes jornades sobre “Gestió i Governança de recursos naturals”, que se celebraran al Centre d’Estudis Avançats de Blanes.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics