Malgrat estudia recuperar i posar en valor la seva bateria de costa de la Guerra Civil

Galeries. Adrià Cabezas.
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Està amagada sota el parc del Castell

Sota el parc del Castell de Malgrat s’amaguen encara les galeries del que en el seu dia foren les estances i dipòsits de munició i eines de la bateria de costa implantada dalt d’aquest turó.

Una de les preocupacions dels republicans eren les possibles incursions o desembarcament de tropes franquistes al litoral i per això van ingeniar tota una línia de defensa a les costes catalanes amb nius de metralladores, com les que encara es veuen a les platges de Santa Susanna o Mataró i, en punts més elevats, bateries de costa amb canons apuntant al litoral.

Una d’aquestes bateries es va situar, des dels primers mesos de la guerra, dalt del turó del castell malgratenc. 

Aquesta bateria tenia capacitat per a 4 canons, que estaven resguardats per unes parets amb format d’arc. Rera d’aquests arcs es situaven dues entrades a galeries que amagaven 4 estances dins la muntanya. Eren 4 petites estances connectades entre si i que s’utilitzaven per guardar munició, eines o altres estris dels soldats destacats en aquesta bateria.

Ho explica Adrià Cabezas, doctor en Història i un dels impulsors de la recuperació d’aquest espai.

En aquesta bateria de costa de Malgrat hi havia una unitat d’infanteria de l’exèrcit republicà destacat per la defensa de la costa. En un primer moment hi havia 4 canons, però la necessitat dels front terrestres, van obligar a traslladar-ne 2 ja a l’estiu del 38. Malgrat acabaria la guerra amb aquests dos canons, i encara uns dies abans de l’entrada de les tropes franquistes a Malgrat es treballava per condicionar la bateria.

Fa anys amb la remodelació del castell, es va tancar l’accés a aquestes galeries, però ara un equip d’historiadors, encapçalat pel mateix Cabezas,  i l’Ajuntament estudien recuperar aquest important espai de la defensa marítima de Malgrat.

De fet abans de la covid ja hi havia hagut els primers contactes i  trobades, però la pandèmia ha frenat la iniciativa.

Fonts de l’àrea de cultura de Malgrat consultades per RP, asseguren que és un projecte a tenir en compte i que esperen poder reprendre’l en breu.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics