L’Espai Agrari de la Baixa Tordera comença a caminar

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email
Foto: RP

Ha estat amb un acte de presentació al Molí d’en Puigvert de Palafolls, amb l’assistència de representants locals, pagesia, cooperatives i món educatiu.

L’Espai Agrari de la Baixa Tordera es considera un projecte estratègic per preservar i potenciar el sòl agrari a la zona i, a la vegada, aconseguir un sistema alimentari més saludable i sostenible. De fet, les terres d’aquesta zona són considerades de les més fèrtils del territori i de les més importants dedicades a l’horta a Catalunya, motiu pel qual, segons els impulsors del projecte, cal protegir-les, gestionar-les i dinamitzar-les per garantir-ne la seva continuïtat.

Segons afirma Aleix Freixa, regidor de Pagesia de l’Ajuntament de Palafolls, considera aquest projecte com una eina per impulsar el sector agrari, garantir-ne el relleu generacional i posar-lo en valor. A la vegada, Freixa afirma que també serveix per materialitzar la lluita contra el canvi climàtic.

L’acte d’aquesta tarda al Molí d’en Puigvert també ha servit per fer la presentació del Pla de Gestió i Desenvolupament de l’Espai Agrari de la Baixa Tordera, un document que reconeix l’alt valor econòmic, social i ambiental del territori i que, segons afirma Freixa, també ha de servir com a full de ruta per determinar els propers passos a seguir.

A l’acte d’aquesta tarda hi han parlat dos estudiants d’agroecologia de l’Institut Ramon Turró i Darder de Malgrat de Mar, Carol Serra i Pau Àngel, els quals han donat a conèixer les seves demandes d’accions per apostar per una agricultura i alimentació sostenibles. Entre altres, els dos estudiants han demanat a l’administració la protecció i defensa de l’espai agrari de la Baixa Tordera, la dignificació de l’ofici de pagès i l’establiment de programes d’acompanyament. Entre altres, els dos alumnes també han demanat coherència i exemplaritat a l’administració.

A la seves demandes hi ha respost el diputat d’Espais Naturals i Prevenció d’Incendis Forestals de la Diputació de Barcelona, Josep Tarín, el qual ha reivindicat el paper de l’ens supramunicipal i del treball conjunt entre administracions per protegir els espais agraris, la producció de quilòmetre zero i preservar un paisatge treballat pels pagesos durant segles enrere. Al seu torn, l’alcalde de Malgrat de Mar, Joan Mercader, en nom dels cinc alcaldes assistents, s’ha compromès també a les peticions. Per la seva banda, des del sector agrari s’ha reivindicat també el seu paper i la necessitat de protegir un àmbit clau per l’economia.

La presentació ha comptat amb la presència dels alcaldes i regidors dels municipis implicats en el projecte -Tordera, Malgrat de Mar, Blanes, Santa Susanna i Palafolls-, així com representants del sector agrari i de les cooperatives de la zona. Per la seva banda, també hi han assistit membres de la Fundació Alícia, un centre de recerca que treballa per la innovació tecnològica en cuina, a la millora dels hàbits alimentaris i a la valoració del patrimoni agroalimentari i gastronòmic.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics