La intel·ligència artificial podria permetre el diagnòstic precoç de malalties del pàncrees

Foto: Consorci Sanitari del Maresme
Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Així ho ha demostrat un equip de radiòlogues del Consorci Sanitari del Maresme. Aquest grup ha entrenat una xarxa neuronal artificial que permet detectar alteracions que puguin convertir-se en tumors malignes del pàncrees i millorar el diagnòstic precoç o el tractament del càncer i altres malalties. 

Els diagnòstics mèdics actualment estan experimentant una revolució a causa del desenvolupament de programes informàtics que analitzen diversos aspectes de les imatges i que ajuden al diagnòstic dels radiòlegs. La gran majoria estan en fase experimental, com és el cas d’aquest programa d’intel·ligència artificial avaluat per l’Hospital de Mataró i desenvolupat per l’empresa Sycai Medical que s’especialitza en IA aplicada al món de la radiologia.

L’objectiu principal d’aquest estudi ha sigut entrenar una xarxa neuronal artificial que detecti de forma automàtica lesions quístiques del pàncrees, com ara pseudoquists, tumors o neoplàsies. 

Aquesta eina permetria identificar i classificar de forma més precisa i anticipada les lesions en funció de les seves característiques i, d’aquesta forma, predir la possible evolució que poden tenir. Així, es podrien evitar cirurgies innecessàries i reduir el nombre de controls radiològics, a la vegada que es reduiria la llista d’espera d’altres pacients.

L’estudi, liderat per Maria Teresa Fernández amb la participació de Maria Montserrat Duh i Neus Torra Ferrer, mostra una sensibilitat del 93’1% i una especificitat del 81’8% en la detecció de les lesions quístiques pancreàtiques.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics