L’Hospital Germans Trias descobreix un marcador per predir si la infecció per tuberculosi pot derivar a la malaltia

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Dins el món científic, una de les incògnites que fa molts anys que existeix té a veure amb la tuberculosi. En concret, no se sap com i per què la infecció acaba derivant a la manifestació de la malaltia, ja que només el 10% de les persones infectades acaben desenvolupant-la. 

Després d’una recerca de més de 25 anys, la investigació comença a donar els seus fruits i, és que, el Servei de Microbiologia i de Radiodiagnòstic de l’Hospital Germans Trias acaba de descriure, per primera vegada al món, un mecanisme d’actuació de la tuberculosi que és un nou marcador predictiu de la malaltia. Aquest, a mitjà termini pot permetre accelerar el disseny d’una vacuna que eviti la progressió d’una malaltia que afecta 10 milions de persones cada any al món, unes 4.000 a Espanya i un miler a Catalunya.

La tuberculosi és una malaltia que afecta principalment als pulmons i que pot arribar a ser mortal si no es tracta, així com deixar seqüeles en forma de fibrosis pulmonars i altres afectacions respiratòries que malmeten la qualitat de vida del pacient. Es pot presentar d’una forma aguda i més greu en les persones amb poques defenses com, per exemple, els infants, les persones grans, les persones portadores del virus de la sida o amb càncer o diabetis. 

En aquest sentit, es tracta d’una infecció més estesa del que es pensa, però un cop detectada, compta amb un tractament efectiu que dura uns quatre mesos. La detecció de la lesió que evidencia l’existència de la malaltia es fa a través d’una radiografia de tòrax, però, en canvi, la infecció només es pot comprovar a través de la prova de la tuberculina.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics