Descobreixen un niu amb 130 ous de tortuga careta a Malgrat de Mar

Compartiu aquesta història

Ahir un particular va localitzar un niu de tortuga careta a la costa de Malgrat de Mar. L’individu va donar l’avís al 112 després de descobrir 130 ous, un dels quals estava trencat. 

D’acord amb el protocol d’actuació, la Fundació per a la Conservació i Recuperació d’Animals Marins (CRAM) i el Centre de Recuperació d’Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC) van engegar un operatiu per garantir la seva preservació, delimitant l’àrea de nidificació amb una tanca de fusta i una xarxa. 

Tanmateix, una quarantena dels ous s’han traslladat  a les instal·lacions dels centres per assegurar la seva conservació, mitjançant la incubació artificial, davant qualsevol amenaça que pogués produir-se a la platja. L’operatiu també va comptar amb la col·laboració de la Policia Local i l’Ajuntament de Malgrat de Mar. 

Amb tot, aquest cap de setmana també es va trobar un niu de tortuga al delta de l’Ebre, amb 80 ous, on fa poc ja es va descobrir un primer niu. Amb aquestes dues descobertes ja sumen un total de quatre els nius de tortuga localitzats a la costa catalana aquesta temporada. En canvi, l’any passat no se’n va localitzar cap a la costa catalana, mentre que el 2021 van descobrir-se cinc. 

El període de cria de la tortuga careta comença a principis de juny i s’estén fins a finals d’octubre. Les mares acostumen a fer els nius entre mitjan juny i finals de juliol, mentre que les cries comencen a néixer a partir de principis d’agost. 

Històricament, s’havia identificat presència d’exemplars de juvenils i subadults de tortugues que s’apropaven a la costa de la Mediterrània occidental a alimentar-se, però fins fa una dècada no havien vingut femelles a reproduir-se i nidificar. 

En cas d’identificar una tortuga o localitzar un niu, el Departament d’Acció Climàtica de la Generalitat ha assenyalat que és imprescindible donar l’avís al telèfon d’emergències i no molestar, tocar ni fotografiar amb flaixos els animals, perquè és una espècie molt vulnerable durant l’època de reproducció.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.