Recuperen la ruta migratòria d’unes aus que passa per Palafolls

Compartiu aquesta història

Aquest passat dissabte l’aeròdrom de Palafolls va rebre uns visitants ben especials; una trentena d’ibis calbs del nord que es troben migrant cap a Andalusia.

Es tracta d’una espècie en perill d’extinció, que antigament es distribuïa per tota Europa, Àfrica i Àsia, però que ara solament sobreviu en algunes zones del Marroc i Síria. 

Aquests ibis calbs del nord són aus migratòries, que realitzen llargs viatges entre les seves àrees de cria i d’hivernada. No obstant això, el canvi climàtic està alterant els seus patrons de migració, ja que afecta la disponibilitat d’aliment, aigua i refugi en les seves rutes. Per això, alguns projectes de conservació estan tractant d’ensenyar als ibis noves rutes migratòries més segures i adequades.

Un d’aquests projectes és el que duu a terme un Zoo de Viena que busca reintroduir aquest tipus d’ibis a Europa, on es van extingir fa més de 300 anys.

El projecte cria pollets d’aquestes aus en captivitat i se’ls ensenya una nova ruta migratòria cap a zones on poden trobar millor clima per a la seva supervivència.

Per fer-lo s’ensenya als pollets a seguir a un ultralleuger pilotat per un humà, que els guia per una ruta migratòria que va des d’Àustria fins a Andalusia, on passaran l’hivern.

Els ibis van sortir a finals d’agost d’Àustria, acompanyats per dos ultralleugers, camí cap a Andalusia. En aquest camí, dissabte van fer aturada a l’aeròdrom de Palafolls on ja els esperaven experts ornitòlegs i d’altres aficionats que van gaudir de valent de la presència d’aquests animals. Pere Roura, responsable de l’aeròdrom de Palafolls, explica l’aturada dels ibis al nostre poble i la importància de recuperar aquestes rutes migratòries.

Després d’unes hores a Palafolls, l’expedició, que també té un equip que viatja per terra, va sortir direcció cap a Barcelona i València.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.