Fa uns dies, l’Oficina de Patrimoni Cultural de la Diputació de Barcelona va finalitzar el Mapa Patrimonial de Palafolls. Un mapa que és fruit del treball de recerca que s’ha dut a terme durant un any sencer, en col·laboració de l’Ajuntament de Palafolls.
Aquest nou recurs de la Diputació de Barcelona recull 227 elements del patrimoni cultural i natural de Palafolls, entre els quals destaquen edificis (52’38%), elements urbans (18’6%), objectes (4’76%), obra civil (4’32%) i elements arquitectònics (4’32).
Un dels elements més importants i destacats del nostre municipi és el Castell, i així també ho detalla el mapa. El castell, que està declarat Bé Cultural d’Interès Nacional, juntament amb la torre de Can Valldejuli, l’Església de Sant Genís de Palafolls i el Molí d’en Puigvert, són alguns dels elements patrimonials que el mapa localitza i destaca de Palafolls.
Al llistat també s’hi inclouen les obres arquitectòniques d’artistes de renom, com ‘El Palauet’, d’Arata Isozaki, i la Biblioteca Enric Miralles, de l’Estudi Miralles Tagliabue. Pel que fa a les zones d’interès natural, en el mapa hi ha el riu la Tordera, la Serra de Can Gibert, el Turó del Castell de Palafolls, la Serra Miralles, la capçalera de la vall de Vallplana i el Bosc del Molí d’en Puigvert. Fins i tot, també s’hi han inclós diversos espècimens com el lledoner de Can Puig, el lledoner de Can Gibert, l’alzina del Carlí i el lledoner del Camí de Sant Genís.
Tot i que el mapa ja està finalitzat, l’Ajuntament detalla que la seva presentació oficial serà al octubre coincidint amb les Jornades de Patrimoni que organitzarà el consistori.
Altres municipis propers, com Santa Susanna o Malgrat, ja tenen aquest mapa patrimonial que permet situar en un plànol tots els elements del patrimoni cultural importants, amb fotografies i tota classe d’informació rellevant. A més, aquest 2024, altres municipis del Maresme també comptaran amb un mapa patrimonial, és el cas de Pineda de Mar i Calella.