URGENT

Es compleixen 85 anys de l’entrada de les tropes franquistes a Palafolls

Compartiu aquesta història

El vespre del 31 de gener de 1939, avui fa 85 anys, les tropes ‘nacionals’ entraven pel carrer major de la nostra vila, culminant l’ocupació de la comarca del Maresme. Aquell mateix dia havien envaït altres municipis com Pineda i Malgrat.

El nostre municipi, on no hi havia hagut bombardejos, va viure aquella ocupació amb l’esperança que acabés les penúries viscudes després de 3 anys de guerra, tal com indiquen alguns testimonis de l’època.

L’exèrcit de la república, acompanyats de molts partidaris del legítim govern, marxaven a corre-cuita cap a França davant l’imparable avenç de les tropes sublavades. L’Exèrcit Nacional van arribar a Palafolls al vespre del dimarts dia 31, on van ser rebuts a la plaça major per una població cansada del conflicte. Els palafollencs rebien als “nacionals” amb llençols blancs a les finestres.

Tot i que Palafolls no va patir cap bombardeig, sí va viure de prop els bombardejos de les poblacions veïnes. Dies abans de l’ocupació de Malgrat, quan ja no hi havia resistència, l’exèrcit nacional va bombardejar la localitat provocant 16 víctimes mortals. Després d’aquest atac aeri, i davant la imminent entrada dels franquistes, molts veïns de Malgrat van decidir refugiar-se a la nostra vila.

Un cop ocupat l’Alt Maresme, les tropes franquistes van haver de fer parada al nostre municipi ja que l’exèrcit republicà, per evitar l’avenç dels nacionals, va fer volar el pont sobre la Tordera. Dues setmanes després de l’ocupació les noves autoritats franquistes van decretar un nou govern local, afí als revoltats. D’aquesta manera van començar més de 35 anys de dictadura Franquista a PLF. La guerra Civil va acabar amb 23 palafollencs morts o desapareguts. Els primers anys del franquisme va comportar l’execució de 2 palafollencs al Camp de la Bota de BCN acusats d’adhesió a la Rebel•lió.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics