La pagesia es mostra preocupada per l’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera

Compartiu aquesta història

Recentment, s’ha fet oficial l’acord entre el govern espanyol i el govern català per a tirar endavant l’ampliació de la dessalinitzadora de La Tordera, que es preveu que estigui operativa a partir de 2028. Aquesta ampliació contempla l’expropiació de les terres, tant temporal com permanent, d’alguns dels pagesos de la zona. 

Un dels afectats és Xavier Robert, agricultor de Blanes, qui detalla que perdrà més de la meitat de les seves terres i que el deixaran ‘amb una mà davant i una altra darrere’. 

Segons diu, tot i que les administracions asseguren defensar el camp de Blanes, amb l’ampliació de la planta dessalinitzadora es malmetran completament els camps. I, és que, tots els conreus de la zona, d’ambdós costats del riu, es veuran afectats per aquestes obres. Fins i tot, alguns pagesos hauran de marxar de les seves terres.  

Per part de l’Agència Catalana de l’Aigua, no s’ha donat cap mena de solució al sector agrari blanenc, sinó el contrari. Robert entén que la situació mediambiental actual és important i que l’aigua és prioritària per la població. Malgrat això, lamenta la incertesa que els provoca no saber què passarà amb els seus treballadors i amb les terres que porten tota la vida conreant. 

En el cas de Xavier Robert, el seu camp està a tocar de la planta dessalinitzadora. Segons les previsions, l’ACA expropiarà més del 50% dels seus terrenys per poder dur a terme els treballs d’ampliació. Concretament, passarà de tenir  7’5 hectàrees de terra a 3’5. Tot i que mentre durin les obres, només podrà conrear 1’5 hectàrees.

Font: ACA

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.