La revista Blanda presenta el patrimoni històric, industrial i cultural de l’antiga SAFA

Compartiu aquesta història

A principis d’aquest mes s’ha presentat la 26a edició de la revista que estudia i repassa la història de Blanes. En el número d’aquest 2024, la Revista Blanda parla de l’antiga SAFA sens dubte una de les empreses més importants de tota la nostra zona i que ha estat motor socioeconòmic no només de Blanes, sinó per les poblacions del voltant, com Palafolls.

Just l’any passat , el complex de la SAFA, Societat Anònima de Fibres Artificials S.A., complia un segle de vida i l’arxiver municipal, Toni Reyes, escriu una article a la Blanda on s’encarrega de desvetllar el valuós patrimoni històric, industrial i cultural de l’antiga i llegendària factoria.

Entre d’altres es destaquen les naus, xemeneies, passos de connexió, els xalets on vivien alguns dels treballadors, però també la caserna de la Guàrdia Civil, les cases dels directius, els pous de captació, les colònies dels fills dels obrers, l’economat, el moviment obrer, o fins i tot la fixació de nova toponímia al municipi.

L’autor de l’article considera que aquest ric patrimoni industrial esdevé una peça imprescindible per poder entendre la societat contemporània de Blanes i la seva àrea d’influència. 

En el nou número de Blanda també es recorda el Turó d’Els Piteus, un petit turó que es va enderrocar l’any 83 per poder donar continuïtat al Passeig de Mar en direcció a Els Pins. De fet, aquest turó protagonitza la portada gràcies a una pintura titulada ‘Des de Sa Palomera’, de Joan Padern Faig, pintada el 1960 i que mostra el petit monticle desaparegut.

La resta de recerques incloses a la Revista Blanda són: Els bungalows dels alemanys. Testimoni d’un paradís perdut; El Centre de Formació d’Adults Es Piteus; Jordi Isern Sagrera, vivències d’un constructor a Blanes. En l’apartat de biografies n’hi ha dues: Apunts d’Història Oral: Mercè Oms i Bassols; i la dedicada a la nissaga de recaders.

La revista Blanda es pot trobar a les llibreries de la ciutat o també a l’Arxiu Municipal de Blanes.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.