Els alcaldes i alcaldesses de la zona estan preocupats per la possibilitat que un cop s’entri en una nova fase de la sequera, tota la producció d’aigua dessalada provinent de la planta dessalinitzadora de La Tordera es traslladi directament cap a la ciutat de Barcelona i la seva àrea metropolitana.
Segons explicava l’alcalde, Francesc Alemany, fa uns dies en un ple municipal, actualment el 40% de l’aigua que bevem a Palafolls prové d’aigua dessalada, i el 60% restant de la potabilitzadora.
Si, com temen els alcaldes, amb un estadi superior de sequera, l’aigua dessalada va exclusivament a Barcelona, implicarà que el 100% de l’aigua potable de Palafolls i rodalies provindrà de la potabilitzadora i de l’aqüífer del riu, que es tensionarà encara més.
Justament la possible salinització de l’aqüífer és la màxima preocupació dels alcaldes, ja que si l’aigua dolça subterrània cedeix possibilitant l’entrada d’aigua salada a l’aqüífer, els cultius de la zona baixa de la Tordera es veurien seriosament perjudicats, pèro també hi hauria problemes de subministrament d’aigua de boca, ja que la potabilitzadora no pot treballar amb aigua salada.
Per tot plegat, a banda de demanar estalvi d’aigua a la ciutadania, els alcaldes faran front comú per evitar que l’aigua de la dessaladora acabi marxant íntegrament a l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Ho explica Sònia Viñolas, alcaldessa de Malgrat.
De tota manera, preguntada per Ràdio Palafolls, l’ACA assegura que el Pla de Sequera estableix dotacions en alta per a cada fase de sequera. En aquest sentit, asseguren a aquesta emissora que les fonts de provisió d’aigua, ja siguin de dessalinitzadora com de potabilitzadora, es distribuiran per a que tothom rebi la dotació establerta, però que en cap cas està plantejada la possibilitat que la producció total de la dessalinitzadora vagi a Barcelona.