URGENT

PLF produeix uns 40 mil quilos de Montgeta del Ganxet .

Compartiu aquesta història

Un equip de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) ha recuperat la mongeta del Ganxet, un tipus de mongeta característica del Vallès, el Maresme i la conca del Baix Tordera (Barcelona), la primera collita de la qual es presenta aquest any amb el certificat de Denominació d’Origen Protegida (DOP).

L’Equip de Millora Vegetal per a Característiques Organolèptiques de la UPC ha recuperat la mongeta a partir de diferents mostres, fins a aconseguir la forma plana i en ganxo, amb un elevat contingut de proteïna i cremositat, i una baixa percepció de la pell.

L’encàrrec a l’equip de la UPC, va partir de diferents cooperatives de les comarques del Vallès i del Maresme, davant de la constatació que la producció d’hortalisses convencionals no donava prou beneficis.

A partir d’ara els productors hauran de canviar les seves llavors a la homologada per la Denominació d’Origen, fruit de l’estudi universitari, per tal d’acollir-se a la normativa de segell de qualitat. Ho ha explicar el president de la Cooperativa Agrícola de PLF, Ramon Ribot.

Les plantacions de mongeta del ganxet són al Vallès Oriental, el Maresme, el Vallès Occidental i, en menor mesura a la Selva. Ribot explica que entre un 30 i un 50% dels pagesos de PLF dediquen part de la seva producció a la mongeta del ganxet, tot i que no tots segueixen els passo de la certificació. La producció de mongeta de PLF es calcula entre els 40 mil i els 50 mil quilos.

Ara com ara el quilo de mongeta del ganxet oscil·la entre els 7 i els 10€ al mercat, depenent, entre d’altres del seu envasat.
PLF també dedica a la mongeta del Ganxet les seves jornades gastronòmiques que es celebren a la tardor

El Punt / Ràdio Palafolls

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics