URGENT

Un possible govern de concentració i la modificació de la llei del sol entre les mesures anticrisi proposades des de PLF

Compartiu aquesta història

Cap a les 11 del vespre acabava la sessió plenària d’ahir en la que es va posar sobre la taula diferents mesures que s’han ideat des de l’Ajuntament per tal de fer front a la crisi econòmica.

Primer es va fer un balanç de la situació actual. El regidor d’hisenda, Josep Ribas, va explicar que s’està complint amb les previsions del pressupost ordinari de l’Ajuntament, i que en els primers mesos de l’any s’ha aconseguit estalviar uns 110 mil € sobre la previsió, tot i que va reconèixer que és aviat per fer un anàlisi de l’execució del pressupost.

El mateix Ribas va explicar quines són les despeses que l’Ajuntament destina a serveis als que no està obligat o no li és de la seva competència, com ara el servei de respir, llar d’infants, escola de música, el CAP o el transport interurbà. Segons les dades aportades ahir, el consistori té una despesa en aquests sentit de més d’un milió d’€, dels que sols recupera un 30%, ja sigui a través de quotes dels participants o per subvencions d’altres administracions. Això implica que un 10% del pressupost municipal va destinat a aquestes activitats, segons el govern.

Sobre les mesures preses fins ara per fer front a la crisi, hi ha la contractació de persones que els manca uns mesos de cotització per poder cobrar la prestació d’atur, la promoció de la creació d’outlets al municipi, els tractes amb la corporació de Salut per tal que es quedi l’edifici del CAP per un temps determinat, o la promoció de pisos de lloguer assequibles per a col·lectius necessitats.

Com a mesures de futur, l’alcalde de PLF, Valentí Agustí va destacar la compra de serveis conjuntament amb d’altres ajuntaments, com ara l’energia elèctrica. També va apostar per la revisió cadastral per adequar així l’IBI a la realitat actual i ajustar les taxes al cost real dels serveis. Altres mesures contemplades és la renegociació del deute municipal, i aplicar als salaris dels treballadors municipals un variant assolible a través d’objectius així com estudiar la productivitat dels treballadors del consistori. Fins i tot es va plantejar la possibilitat d’un govern de concentració de totes les forces polítiques si finalment la crisi continua, per demostrar la voluntat política de treballar plegats per solucionar la conjuntura actual.

Altres propostes, més polítiques parlen de redistribuir els fons estatals. Aquest fons són el retorn als municipis de part dels impostos nacionals, que es segons el nombre d’habitants de cada municipi, i no pels serveis que ofereix cada poble, com demanarà l’Ajuntament. També es demana un fons compensatori per a totes les despeses relacionades amb competències que no són pròpies de l’Ajuntament com ara en educació o salut.

Una altra de les propostes parla de que l’Ajuntament, que és qui requalifica terrenys, sigui l’únic possible comprador dels terrenys requalificats per tal de controlar el preu del sol , i acabar amb la corrupció. Així a més els consistoris es quedarien la plusvàlua, que el propi consistori ha generat al canviar de consideració d’una zona del poble.

El regidor d’hisenda i personal de l’Ajuntament, Josep Ribas va assegurar que el d’ahir era un ple de debat i no d’acords, i que el que es pretenia era posar sobre la taula eines futures de treball per tal de mitigar la crisi. Ribas assegura que un Ajuntament no ha de tenir beneficis, sinó fer polítiques socials.

Xavier Dalmau de CiU, va assegurar que tot plegat són idees i que en època de crisi per als Ajuntaments, cal recordar que la Generalitat també té problemes econòmics i que per tan és difícil que pugui satisfer les demandes dels consistoris. Dalmau va aprofitar per demanar millopres en el finançament català.

El PP va qualificar les mesures exposades ahir com a recaptatòries i absurdes , i va assegurar que PLF ha de pagar els capricis de l’alcalde. Bermán va demanar una restructuració del consistori com a mesura d’estalvi.

Esquerra, tot i valorar les mesures com un calaix de sastre, va trobar-ne positives algunes d’elles com ara una oficina de promoció econòmica per a dones. També va criticar-ne d’altres com incentivar de creació de cooperatives a través d’empreses de construcció.

Iniciativa va reconèixer que cal retallar despeses, va defensar que els Ajuntaments no paguin impostos igual que l’església i va defensar la tasca de la Policia Local, qualificant la presencia dels mossos a PLF de miratge.

El ple no va prendre cap acord respecte les mesures exposades, ja era considerat un debat públic. Sols es va votar una proposta per repercutir els diners de les fiances de Ciutat Jardí en la rehabilitació dels carrers i dels serveis a la zona i es va deixar sobre la taula una moció del PP que demanava el retorn als consistoris de l’IVA generat pel Fons Estatal d’Inversió local.

Al final del ple es va resoldre tornar-ne a parlar al mes de setembre, un cop ja es tinguin noves dades del desenvolupament de l’exercici 2009

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics