URGENT

Preocupació i oposició a les mesures d’estalvi anunciades ahir pel president espanyol.

Compartiu aquesta història

 

El president Zapatero va anunciar ahir el seu pla d’austeritat per reduir el dèficit públic en 15 milions d’€ en dos anys.

Hi haurà 3 retallades destacades. La primera és la rebaixa del 5% de mitjana del sou dels funcionaris a partir del mes de juny d’enguany, i la congelació d’aquests sous de cara al proper any. La rebaixa, però, serà proporcional als ingressos. És a dir que afectarà més els salaris més alts.

Els sindicats ja s’han oposat a aquesta retallada de sous. Àngel Caparrós, responsable de l’administració local i serveis públics de la UGT del Maresme, explica que esperen la compareixença del president Montilla aquest dimarts per saber com es materialitzaran aquestes mesures. Tot i això avança que el sindicat s’hi oposa frontalment.

-*

L’executiu espanyol també suspendrà l’any que ve la revaloració de les pensions,. Aquesta mesura significa la congelació de les pensions, tret de les no contributives i les mínimes. Dolors Belmonte, responsable del Casal de l’Avi de PLF, es mostra preocupada per l’impacte en les economies dels jubilats.

-*

Segons Belmonte els jubilats no haurien de pagar els plats trencats d’una situació que no han contribuït a crear.

El pla d’austeritat inclou l’eliminació del règim transitori per a la jubilació parcial. I a partir de l’1 de gener de l’any que ve se suprimirà l’anomenat “xec nadó” de 2.500 euros per naixement.

El president del govern central, José Luís Rodríguez Zapatero ha assegurat que aquestes mesures “són imprescindibles” per reduir el dèficit públic i que seran aprovades divendres que ve pel Consell de Ministres perquè entrin en vigor de seguida.

Zapatero ha dit que “és plenament conscient” de l’esforç que demanaran als treballadors públics i als pensionistes, però ha afirmat que la retallada en els salaris dels funcionaris i la congelació de les pensions s’ha de fer perquè són una de les “grans fonts de despesa” que té l’executiu.

TVC / Ràdio Palafolls

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics