URGENT

El cas Pretòria esquitxa a l’exgerent del CCM i d’urbanisme de Tordera.

Compartiu aquesta història

 

El diari El País publicava divendres que Xavier Surinyach, ex gerent del consell comarcal del Maresme, i fins aquest gener gerent d’ urbanisme de Tordera, es va embutxacar 380.000 euros arran d’una actuació urbanística a Sant Andreu de Llavaneres. Es tracta d’una de les tres grans operacions que investiga l’audiència Nacional relacionada amb el cas Pretòria.

Segons aquest rotatiu, per aconseguir els diners Surinyach es va associar amb el presumpte cervell de la trama, Luis García Sáez, Luigi. Segons el sumari del cas, l’operació urbanística va proporcionar a l’empresa de Luigi, unes plusvàlues de prop de 3 milions i mig d’€ en menys de dos anys amb la compraventa dels terrenys.

L’informe de la Agència Tributària incorporat al sumari assenyala que Luigi va recórrer a l’ex gerent d’urbanisme de Tordera per poder ampliar el capital de la seva empresa. L’exdirigent comarcal i local va participar en aquesta operació a través del seu fill Jaume Surinyach, que en aquella època estava cobrant un subsidi d’atur.

Jaume, de 24 anys i que ja va ser imputat fa 4 anys per blanqueig de capitals i frau fiscal.

Segons el País, a través del seu fill, Surinyach hauria participat en una ampliació de capital de l’empresa de Luigi, que li hauria reportat al final uns beneficies de 380.mil euros.

Surinyach va incloure després els beneficis obtinguts en la declaració de la renta 2005.

L’actuació urbanística es va produir rapidament gracies a la presumpte participació d’un regidor de St Andreu de Llavaneres, imputat en la causa, que hauria modificat el pla d’urbanisme per augmentar el número de vivendes que podien construir-se en aquells terrenys, i revaloritzar-los ràpidament.

El PSC a l’oposició, ja ha demanat la dimissió de l’alcalde de Tordera, Joan Carles Garcia i de l’equip de govern per emparar a l’exgerent.

L’alcalde ha desvinculat l’Ajuntament de Tordera a l’entrellat destapat pel País, i ha anunciat que denunciaran a qui injuri al consistori.

El País

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics