URGENT

Malgrat compra el fons de l’explorador que va descobrir el Salt de l’Àngel.

Compartiu aquesta història

 

Fèlix Cardona és un dels malgratencs més il.lustres i ha passat a la història en considerar-se el descobridor del Salt de l’Àngel a Veneçuela, el salt d’aigua més gran del món.

Ara el testimoni de les expedicions de Cardona per la selva veneçolana passa a ser propietat del poble de Malgrat, on va néixer a principis del segle passat.

El consistori ha pagat 300 mil € pel llegat de l’explorador, uns diners facilitats per la Diputació de BCN.

Entre la documentació adquirida per l’Ajuntament hi ha gran quantitat d’imatges, plànols, mapes, quaderns de viatge, documents sonors, pel·lícules, la seva biblioteca personal i objectes indígenes.

El consistori malgratenc vol recuperar, digitalitzar i inventariar els documents i objectes del llegat per tal de poder fer una exposició sobre Cardona.

Ara fa 3 anys una delegació de Malgrat, amb la seva alcaldessa al capdavant va viatjar a Caracas per tal d’iniciar les negociacions amb els hereus de Cardona i aconseguir dur el llegat de l’explorador cap a Malgrat.

El procés de compra s’ha vist dilatat en el temps per les diferències personals entre els fills del descobridor fins que ahir es va signar la compra del llegat.

Biografia de Fèlix Cardona (Aj. Malgrat)

Fèlix Cardona i Puig va néixer el 4 de febrer de 1903 a Malgrat de Mar i va morir a Caracas el 8 de dsembre de 1982. Va estudiar a l’Escola Nàutica de Barcelona i el 1922 va aconseguir el títol de pilot. Entre 1922 i 1925 va fer la volta al món en un veler de vapor, on va conèixer un geòleg anglès, anomenat Doyle, que anava a Veneçuela a estudiar la conca del riu Caroní. L’any 1927, Fèlix Cardona dirigia una fàbrica tèxtil, propietat de la seva família, a Malgrat quan hi va haver crisi i va decidir desmuntar les instal·lacions, embarcar les màquines i anar-se’n a Veneçuela. Dificultats burocràtiques van impedir Cardona desembarcar la maquinària i instal·lar una fàbrica de gènere de punt a Caracas. Va trobar, però, feina d’encarregat d’una empresa productora de cafè. Va ser quan va conèixer –un mes més tard de la seva arribada el 18 d’abril de 1927- Joan Mundó, un català afincat a Veneçuela des de 1907, que als seus 50 anys i cansat de fer de comerciant, havia decidit fer d’explorador de manera professionalitzada. Va ser també el moment en què es va retrobar amb Doyle a Caracas. Mundó i Doyle li van encomanar la passió per descobrir noves terres i va ser així com Cardona va pujar a una canoa, i la selva a i els rius es van convertir en la seva pàtria. De 1938 a 1946 va ser Cap d’Exploracions de l’Oficina de Fronteres del Ministeri de Relacions Exteriors i va recórrer pam a pam la desconeguda divisòria d’aigües entre l’Orinoco i l’Amazones, on avui una muntanya duu el seu nom.

Entre el 1946 i el 1949 va treballar per al Ministeri d’Agricultura. Com a comissionat del Departament de Recerques Forestals va recollir plantes i animals –sobretot ocells- alguns dels quals van resultar nous per a la ciència. Entre 1949 i 1982 va treballar per al Ministeri de l’Ambient i Recursos Naturals i va cartografiar el gran territori selvàtic del centre i el sus del país. Fèlix Cardona va trobar ètnies indígenes no revelades, va batejar amb el seu nom espècies vegetals no identificades, va donar a conèixer la cascada més alta del món, coneguda com a Salto Ángel, va participar en el descobriment de les fonts de l’Orinoco, va explotar mines d’or i va buscar cautxú per als aliats durant la guerra mundial, entre altres.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics