URGENT

Un any després de la nevada.

Compartiu aquesta història

Al migdia del 8 de març de l’any passat va començar a nevar lleument al centre de PLF. A les 15 de la tarda, però, ja es veia que la nevada podia complicar i força la normalitat de la nostra vila. A aquella hora començava un programa especial de RP per començar a recopilar la informació de servei que anava arribant a la redacció. Les escoles tancaven, es produïen els primers accidents i topades de trànsit per culpa de la neu acumulada, queia la xarxa de llum i telèfon a Ciutat Jardí, i a partir d’aquí el caos durant la tarda, vespre i nit a la nostra localitat. Cotxes atrapats a la carretera, molts veïns sense electricitat, problemes de carreteres tancades, cables i arbres caiguts.

L’endemà la normalitat tornava a la majoria del municipi gràcies al treball de les maquines llevaneus que bvan netejar les principals vies de PLF. Llavors els problemes es concentraven a les urbanitzacions de PLF, i en concret a Ciutat Jardí que estava incomunicada per carretera, sense subministrament elèctric, amb molts arbres caiguts que dificultaven l’accés a moltes carrers, problemes amb el telefon fix.

La magnitud de les nevades deixava problemes a pobles veïns com Tordera o Lloret, cosa que va obligar a dividir els efectius generals d’emergències.

L’ajuntament va haver de repartir menjar entre els veíns que no podien sortir de casa per anar a comprar, i facilitar dutxes públiques per poder dutxar-se davant la manca d’electricitat per escalfar l’aigua. Fins i tot es va facilitar habitacions en hotels de la vila per a famílies que no volguessin passar més nits a casa sense calefacció.

Els primers generadors elèctrics no van arribar a Ciutat Jardí fins passat 4 dies, ja que no hi havia generadors i per la dificultat d’accedir a les zones aïllades per la neu i el gel.

Els cables elèctrics caiguts sobre els carrers no permetien a les maquines llevaneus avançar per obrir camí.

La normalitat elèctrica i de carrers transitables no es va restablir fins a 6 dies després de la nevada.

Tot i això la nevada va malmetre seriosament la xarxa elèctrica de Ciutat Jardí, que prèviament estava ja en precari. Un any després la companyia Endesa ha substituïts els pals de la llum de fusta per uns altres de formigó, que haurien d’aguantar el pes de la neu i dels possibles arbres caiguts. Els canvis a la urbanització són visibles, tot i que continuen algunes zones on encara hi ha pals de fusta sostenint la xarxa elèctrica.

El regidor de serveis, Joan Gallart, explica que tot i les obres fetes per Endesa encara hi ha fortes mancances a la xarxa elèctrica de Ciutat Jardí.

Un altre dels efectes de les nevades va ser la gran quantitat de restes vegetals que va deixar el temporal de neu i vent. Els boscos de PLF constituïen una amenaça en cas d’incendi. En aquest any s’han anat netejant, gràcies a les diferents ajudes, tot i que encara són evidents els resultats del temporal. El regidor de medi ambient de PLF, Josep Rueda, explica quina és la situació actual dels boscos de la nostra localitat.

L’Ajuntament ha destinat a la neteja de boscos part de les ajudes estatals d’inversió local i diferents plans ocupacionals.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics