El nivell de l’aqüífer de la Tordera es recupera uns 10 metres

Segons dades de l’Agència Catalana de l’Aigua, des de 2002 fins l’actualitat, els nivells de l’aqüífer s’han recuperat aproximadament en uns 10 metres en alguns dels pous. Es constata, sobretot, aquesta millora en els pous costaners i durant els mesos d’estiu, que es quan es produïa un major increment de consum.

En els darrers 9 anys, el nivell de l’aqüífer no ha baixat per sota dels 0 metres sobre el nivell del mar, evitant així la salinització de l’aigua. Aquesta xifra contrasta amb la registrada en alguns moments a principis de la decada passada, quan el nivell de l’aqüífer va arribar en alguns moments a estar per sota dels 9 metres sobre el nivell del mar.

Segons el Departament de Territori i Sostenibilitat, l’’aqüífer de la Tordera és una reserva estratègica que, històricament, ha servit per subministrar aigua a diversos municipis de la comarca del Maresme i de la Selva, entre ells, obviament a PLF. No obstant, l’increment de consums a la zona va provocar que aquestes aigües subterrànies patissin una important sobreexplotació, posant el risc la qualitat en el subministrament.

Per aquest motiu, l’Agència Catalana de l’Aigua va posar en servei al 2002 la dessalinitzadora de la Tordera, la primera d’aquest tipus construïda a Catalunya, una planta amb capacitat per produir 10 hectòmetres cúbics d’aigua i la qual actualment disposa del doble de capacitat arran de la seva ampliació. Aquesta mesura, juntament amb el pla d’ordenació d’extraccions de l’aqüífer de la Tordera, ha permès, segons l’ACA, una recuperació progressiva dels nivells d’aquesta massa d’aigua subterrània.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics