URGENT

Empitjora la qualitat de la conca de la Tordera.

Compartiu aquesta història

 

Ho diuen les dades de l’informe 2010 de la Qualitat ecològica dels rius que cada any elabora la Diputació de BCN.

L’estat ecològic es determina a partir de mesuraments de la temperatura de l’aigua, el PH, la conductivitat o la concentració d’oxigen dissolt i la presencia a l’aigua d’amoni, de nitrats, de fosfats, de clorurs o de sulfats. Amb aquests paràmetres es determina la Qualitat Ecològica de diferents punts de les conques dels rius.

En el cas de la Tordera i dels seus afluents, s’han estudiat 19 punts diferents. D’aquests només 3 tenen la qualificació de Molt Bona, i 12 més com a bona. Aquests 15 punts estan, tots ells, situats a la part alta del riu, a la zona del Vallés, mentre que quan el riu entra al Maresme els indicadors de qualitat baixen i és on troben les zones mediocres o dolentes de la conca de la Tordera.

Justament les pitjors dades es registren al Delta del riu, entre Malgrat i Blanes, on es dóna l’únic resultat d’estat dolent.

Aquesta situació és pitjor a la que es donava a l’informe del 2009, quan dels 19 punts de control, només n’hi havia 1 de mediocre i cap de dolent.

Ara bé comparat amb els indicadors del 2008 la situació actual és molt millor. Llavors no hi havia cap punt amb el qualificatiu de molt bé i 13 dels punts eren mediocres o dolents.

En general L’informe de la Diputació indica que el 60% de punts estudiats a les conques de BCN presenten una qualitat de l’aigua bona o molt bona. Per contra, els punts qualificats com a dolents o pèssims han disminuït respecte a l’any 2009. Aquesta tendència s’observa a totes les conques excepte a la conca de la Tordera.

L’estudi reconeix que l’estat de conservació del sistema de ribera –és a dir, les lleres i els boscos més pròxims als rius– continua sent “més aviat dolent”. Els autors de l’estudi, professors universitaris, asseguren que la disminució dels recursos econòmics per a la restauració ambiental obliguen a no esperar una millora en aquest sentit

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics