Europa reconeix la mongeta del Ganxet com a aliment de qualitat protegit

Just abans de Nadal, la Comissió Europea va aprovar la inclusió de la mongeta de la Denominació d’Origen Protegida (DOP) Mongeta del Ganxet entre els aliments amb indicacions de qualitat que queden protegits per la Unió Europea. Aquesta protecció garanteix l’exclusivitat i l’excepcionalitat d’aquest producte i la zona del seu conreu.

Segons la presidenta del sindicat agrari ASAJA, Rosa Pruna, la protecció de la Denominació d’Origen Protegida ajudarà a evitar les falsificacions.

La zona de producció de la Mongeta del Ganxet abasta els municipis del Vallés Occidental i Oriental així com també poblacions del Maresme, com Malgrat, Palafolls o Tordera, i d’altres com Blanes.

Les Mongetes del Ganxet han estat un conreu tradicional en aquesta zona des de temps remots. De fet la DOP ha donat un impuls a aquest conreu en els municipis inclosos a la zona delimitada. Ho ha explicat el gerent de la Cooperativa Agrícola Conca de la Tordera de PLF, Ramon Ribot, qui explica, però que la crisi també ha afectat aquest producte.

I és que les mongetes del Ganxet es venen a un preu a partir dels 6 o 7€ el quilo, ja que la seva producció és més laboriosa, com ha explicat el mateix Ribot.

La producció d’enguany ha minvat per les pluges de finals d’octubre. Es calcula que a PLF estan destinades a la producció d’aquest producte una 50a d’hectàrees.

El fesol del Ganxet s’afegeix al llistat de més d’un miler de productes agroalimentaris que compten amb l’empara de la UE. D’aquests hi ha 18 productes catalans. Aquest reconeixement europeu està en la línia de la voluntat del Departament d’Agricultura, de donar suport a les produccions agroalimentàries catalanes de qualitat, amb l’objectiu de contribuir a l’obertura de nous canals comercials per a les empreses i les cooperatives del sector agroalimentari de Catalunya.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics