PLF es prepara pel fred siberià

A finals d’aquesta setmana arribarà un front fred que farà baixar dràsticament les temperatures. El fred intens es començarà a notar el dijous, però serà a partir de divendres quan els termòmetres es desplomaran i registraran temperatures sota zero fins i tot en els municipis de costa.

Tot i que la previsió s’anirà perfilant en els propers dies, ara per ara, els mapes indiquen que al Maresme Nord (entorn de Tordera) els termòmetres podrien caure fins els 14º negatius.

Davant d’això els municipis, com PLF, s’estan preparant per afrontar aquestes condicions. El consistori ha editat un ban d’alcaldia amb consells per afrontar aquesta situació excepcional. El regidor de medi ambient, Josep Rueda explica que tots els cossos de seguretat de PLF, policia local i Protecció Civil, estan en fase d’alerta.

L’ajuntament coordinarà les mesures de protecció de la població més vulnerable (gent gran que viu sola i persones amb necessitats d’atenció sanitària o dependents). També es tancaran els sistemes de rec automàtic de les zones verdes per evitar la formació de gel a voreres i calçades, entre d’altres.

Entre les accions previstes a PLF es repartirà sal en els punts més complicats i susceptibles de crear plaques de gel. Ho explica el cap de al Policia Local de PLF, José Sancho, que explica un servei de la Creu Roja per a persones que tinguin problemes elèctrics.

El record de les nevades de fa 2 anys a PLF està ben present i els veïns de les zones més altes de la localitat, com per exemple Ciutat Jardí, miren de preocupació una possible nevades i les seves conseqüències. També és habitual que algunes vies de comunicació de Ciutat Jardí es glacin de matinada pel que cal estar pendent de l’estat de les carreteres i carrers de la nostra població. De tota manera les autoritats recomanen previsió davant de qualsevol inconvenient.

El cap de la policia recorda que cal extremar les mesures de precaució al volant conduint amb marxes curtes i augmentant la distància de seguretat.

També es recomana fer un ús correcte de la calefacció i desconnectar els aparells elèctrics que no siguin necessaris. Eviteu tenir estufes de llenya, carbó o gas en llocs tancats. També es bo mantenir un rajolí constant d’aigua a les aixetes per evitar que es congelin les canonades.

Ban d’Alcaldia

El Centre d’Emergències de Catalunya (CECAT) ja ha notificat a l’Ajuntament que a partir de dijous 2 de febrer s’espera un episodi de fred que afectarà a tot Catalunya, amb glaçades generals. Aquest episodi s’allargarà almenys durant el cap de setmana. Per aquest motiu, des l’Ajuntament de Palafolls es donen un seguit de consells i recomanacions.

 

Tingueu en compte

 

• Per qualsevol emergència cal trucar al 112
• Cal que us mantingueu informats de les previsions del temps i de les instruccions que donin les autoritats.
• Eviteu els canvis sobtats de temperatura, sobretot pel que fa als nens, a les persones grans i als qui pateixen alguna malaltia de tipus respiratori.
• En dies d’onada de fred, sempre que sigui possible, eviteu que surtin al carrer els nadons, la gent gran i aquells que pateixin malalties respiratòries. Si cal que surtin a l’exterior, que sigui el temps estrictament necessari i que evitin els espais oberts exposats al fred i estar-se gaire temps sense moure’s.
• Vestiu-vos amb roba i calçat adequat per a temperatures baixes. Eviteu portar peces ajustades i poseu-vos diverses capes, cosa que us permetrà mantenir la calor corporal durant més temps.
• Protegiu-vos la cara i el cap. Tingueu a mà guants, bufanda i quelcom per cobrir-vos el cap. Eviteu l’entrada d’aire fred als pulmons. Eviteu ingerir alcohol: pot donar una falsa sensació de calor.
• Adeqüeu al fred l’activitat professional, esportiva i de lleure a l’exterior. Eviteu fer esforços físics intensos a l’exterior: es corre el perill de patir una lesió.
• Estigueu atents als vostres familiars i veïns que es trobin en situació de vulnerabilitat, especialment gent gran, per tal que es protegeixin dels efectes del fred.

Si sou a casa
• Tingueu preparat: transistor, piles de recanvi, llanternes, aliments calòrics, combustible de calefacció i farmaciola. si viviu en zones aïllades o fora dels nuclis urbans, mantingueu un rajolí d’aigua corrent a les aixetes per evitar que les canonades es congelin i protegiu amb draps la clau de pas de l’aigua. També podeu disposar d’una reserva mínima d’aigua o líquid per si el subministrament queda afectat.
• No utilitzeu espelmes. Si és l’única alternativa, poseu-les en espalmatòries perquè no es tombin. Recordeu sempre d’apagar-les abans d’anar a dormir o en sortir de casa i eviteu que els nens les manipulin.

Vigileu els aparells de calefacció
Les calderes i els aparells de combustió emprats per a la calefacció poden convertir-se en un element de risc si no estan en bon estat o no se’n fa un bon ús. Cal evitar la mala combustió de calderes i aparells de calefacció. Per aquest motiu, seguiu els consells següents:
• Quan reviseu l’aïllament de finestres i portes de l’exterior, no tapeu les reixes ni els conductes ni els punts de ventilació de gas o combustió: serveixen per garantir una bona combustió i alhora per evitar l’acumulació dels gasos de combustió.
• Per tal d’evitar la intoxicació, assegureu-vos de ventilar el menjador o les habitacions tancades si utilitzeu un escalfador o una estufa amb foc obert o qualsevol altre element de calefacció.
• Ventileu cada dia durant uns minuts els locals, habitatges o estances, per garantir l’entrada d’oxigen i aire net.
• No feu servir els aparells de calefacció si fan una olor estranya en connectar-los o no semblen en bon estat.
• Renoveu o feu revisar els aparells molt antics o quan noteu que no funcionen correctament.
• Mantingueu els nens allunyats de les estufes, dels brasers i de les xemeneies. No deixeu encenedors al seu abast.
• No acosteu les estufes, els brasers, etc. a les cortines, als mobles i, especialment, als llits o matalassos. Tampoc eixugueu la roba o altres objectes sobre l’estufa, el braser o la cuina de llenya, ja que podríeu provocar un incendi. No els cobriu amb cap objecte.
En cas d’urgència
• Si sou en una habitació amb una estufa de llenya, carbó o gas, un braser o una caldera i noteu símptomes de mareig, obriu alguna porta o finestra i ventileu immediatament.

Si heu d’agafar el vehicle
• Feu-ho només si és imprescindible i eviteu desplaçar-vos de nit. Consulteu prèviament la informació meteorològica i l’estat del trànsit i seguiu els consells del Servei Català de Trànsit.
• Reviseu els pneumàtics, el líquid anticongelant, l’estat de les bateries, els llums i els frens.
• Disposeu de cadenes al vehicle i assegureu-vos que les sabeu col•locar.
• Si viviu o us desplaceu a zones de muntanya, feu servir pneumàtics d’hivern.
• Heu de portar el dipòsit de la gasolina ple, les cadenes del cotxe, roba d’abric, un telèfon mòbil carregat i el carregador, aigua i aliments energètics.
• A dins del cotxe, si teniu la calefacció posada, deixeu una finestra entreoberta per renovar l’aire.
• Aneu amb cura amb les plaques de gel. Acostumen a trobar-se a les zones més ombrívoles de les carreteres.
• Quan sortiu del cotxe aneu amb molt de compte amb possibles relliscades si hi ha plaques de gel o neu

 

 

VALENTÍ AGUSTÍ BASSA

L’ALCALDE DE PALAFOLLS

 

 

Palafolls 1 de febrer 2012

 

 

 

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics