Un estudi alerta que amb el canvi climàtic es reduirà l’aigua de la Conca de la Tordera

 

Aquesta és una de les conclusions del projecte d’Adaptacions al Canvi Climàtic en l’Ús de l’Aigua (ACCUA), que ha avaluat durant tres anys les vulnerabilitats del litoral català davant els efectes del canvi ambiental global en la disponibilitat d’aigua.

Segons aquest estudi en els propers anys la Conca de la Tordera viurà una disminució important dels recursos hidrics, ja que es preveu que les aportacions anuals d’aigua dels rius de la conca disminueixin de forma rellevant a mitjà termini i continuïn davallant fins l’any 2100.

L’estudi diu que a mig termini les recàrregues subterrànies dels aqüífers es disminuiran un 10% i que els cabals superficials ho faran fins a un 14%”.

Aquesta serà la traducció de les previsions climàtiques per aquesta zona l’any 2030, quan es preveuen uns “augments de temperatura de fins a 0,3 graus i unes davallades en les precipitacions de fins a un 7%”.

Aquesta disminució de l’aigua dels rius suposarà que augmentin el nombre de dies amb cabals per sota del mínim de referència recomanat. Això afectarà als boscos de ribera o altres ecosistemes fluvials”. A això caldrà sumar-hi l’augment de la necessitat de rec a la zona.

Per tot plegat, l’estudi preveu que durant els mesos que hi hagi menys cabal “es podrien veure afectats el subministrament d’aigua a la població i als sectors industrials i agrícoles”.

Els autors de l’estudi tenen com a objectiu que els resultats es puguin tenir en compte pel desenvolupament del Pla d’Adaptació al Canvi Climàtic que s’està duent a terme a Catalunya seguint les directrius europees.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics