Emotiu homenatge als brigadistes del “Ciutat de Barcelona”

 

Malgrat va celebrar ahir un sentit homenatge als brigadistes internacionals que viatjaven al vaixell Ciutat de Barcelona i que es va enfonsar fa 75 anys davant les costes de la localitat.

Un torpede llençat per un submarí italià cedit a les tropes franquistes va ser el que va enfonsar el vaixell amb prop de 300 persones a bord, de les quals una 50a van morir, la majoria ofegades.

Ahir Malgrat va commemorar aquest episodi de la Guerra Civil amb diferents activitats. La més emotiva, quan els descendents dels brigadistes van acostar-se amb un vaixell fins el punt exacte on es va enfonsar el vaixell i van dispositar clavells vermells mentre cantaven, en diferents idiomes, la internacional comunista.

Al vespre es va fer una conferència per explicar què va passar aquell 30 de maig del 37 i detallar històries personals d’alguns brigadistes que s’havien embarcat a Marsell i anaven direcció a BCN per defensar la República.

En aquest sentit, els descendents dels brigadistes van agraïr la inestimable col•laboració dels pescadors de Malgrat que van ser els primers en auxiliar als nàufrags. Un cop a terra ferma els vilatans vantenir cura dels brigadistes.

Ian Newman, fill d’un dels brigadistes anglesos del Ciutat de Barcelona, explica per que el seu pare es va involucrar a la Guerra Civil.

La historiadora local, Sònia Garangou, explica que l’episodi del Ciutat de Barcelona va ser important per que demostrava el suport tàcit de la Itàlia de Mussolini i l’Alemanya nazi als revoltats, mentre que a la causa republicana era defensada per brigadistes voluntaris.

Garangou va lamentar que l’episodi del Ciutat de Barcelona sigui molt més conegut fora d’Espanya i va explicar que l’enfonsament va tenir molta repercussió internacional.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics