URGENT

El ple de l’Ajuntament analitza el futur model polític del país

Compartiu aquesta història

Divendres passat l’Ajuntament de PLF va debatre durant prop d’hora i mitja l’encaix de Catalunya amb la resta de l’Estat. Ho va fer arran de dues mocions presentades al plenari i que van permetre conèixer les posicions de la majoria de partits polítics de la nostra localitat entorn al creixent debat sobiranista.

Abans de debatre les dues mocions els partits van analitzar la situació actual i els seus posicionaments generals. Així el PP va anunciar que no debatria les mocions i que abandonaria el plenari per estar en desacord en dedicar un plenari a aquest tipus de debat. El seu portaveu, Óscar Bermán, va explicar que va intentar consensuar un text sobre la concòrdia i va exposar que ara no toca parlar d’Independència ni de dret a decidir, ja que la prioritat ha de ser sortir de la crisi.

El popular va criticar a l’alcalde, del qui va dir que la seva especialitat és oferir aquests xou i que dóna una imatge de poca professionalitat política.

Esquerra, tot i reconèixer els seus postulats independentistes, va recordar que la moció que presentaven al plenari només volia donar suport al dret a decidir, és a dir, que els ciutadans puguin triar, via consulta específica, el model polític futur, i va criticar al PP perquè cal parlar de tot i amb normalitat. Diu Francesc Alemany que cal poder parlar del futur de Catalunya amb normalitat.

CiU va defensar el paper del President Mas en tot el debat sobiranista actual i Joan Gallart, el portaveu dels nacionalistes a PLF, va afirmar que Espanya no ha tingut mai en compte a Catalunya.

Iniciativa, en canvi, va criticar les polítiques de CiU i PP pel que considera un espoli de drets i va reclamar el dret a decidir per una sanitat o educació de qualitat. Juan Andrés Osorio va defensar que hi ha més vies a part de la independència o el centralisme i que ara com ara només sembla que es pot decidir sobre com morir-se de gana; si amb Espanya o sense ella.

El PSC va defensar la via federalista i la modificació de la Constitució espanyola per fer un referèndum vinculant. Josep Rueda, portaveu dels socialistes a PLF i 50è a la llista del PSC per BCN a les properes eleccions, va criticar l’anàlisi economicista del debat independentista de Catalunya.

A banda de les postures de partit, altres regidors van exposar els seus parers entorn al debat. Així la popular Francina Colonques va criticar el fet d’haver d’escollir entre Catalunya o Espanya i la socialista Antònia Petit va considerar que el debat al ple no tocava per la proximitat de les eleccions.

 

 

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics