URGENT

Diumenge comença una nova edició de les Matinals d’Història de Malgrat

Compartiu aquesta història

 

L’Arxiu Municipal de Malgrat inicia un nou cicle de xerrades sobre història local que enguany tindrà dues sessions. Una per recuperar la memòria del treball de les puntaires i una segona per parlar d’un personatge clau en la construcció de l’església parroquial de St. Nicolau.

Aquest diumenge la conferència a càrrec de la professora universitària Àngels Solà, porta el títol de “Les puntaires i les puntes de coixí (1800-1936). Recuperant la història del treball autònom i assalariat de les dones a Catalunya”. La xerrada vol recuperar la història de la confecció de puntes de coixí, que, segons la ponent, és recuperar una part important de la història del treball de la dona a Catalunya.

La investigació de Solà revela que Malgrat, en la primera dècada del segle passat, era la segona població catalana -darrere de Barcelona- en nombre de firmes puntaires, la gran majoria de les quals eren propietat de dones. Ho explica l’arxiver de Mlagrat, Josep Maria Crossas

La xerrada serà diumenge a les 12 del migdia a l’Arxiu Municipal, al costat de la Torre de Can Sala al carrer de Mar.

La segona Matinal, programada pel 7 d’abril, porta per títol “La construcció de l’església de Malgrat i els seus protagonistes. Agustí Gibert Xurrich: Un personatge oblidat” a càrrec de l’historiador local Joan Piña. El conferenciant ha descobert l’entrellat constructiu de l’església parroquial de Sant Nicolau i ha fet algunes visites comentades al temple en els últims mesos coincidint amb els actes organitzats al per commemorant el 250 aniversari de la col•locació de la primera pedra.

Per altra part, el Servei d’Arxiu Municipal ultima els detalls per organitzar altres activitats com una exposició sobre l’explorador malgratenc Fèlix Cardona. Crossas recorda que l’Ajuntament ha adquirit el fons familiar de Cardona i que ara es treballa per poder oferir aquesta exposició, de moment sense data.

Una altra activitat per enguany és la presentació del llibre sobre els ratpenats de les mines de Can Palomeres.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics