Les ADF denuncien l’augment de recol•lectors furtius de pinyes

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

Les ADF de l’Alt Maresme han detectat que des de principis d’octubre, hi ha diverses persones que es dediquen a recollir pinyes, arreu de la comarca. Entre els punts on s’han localitzat hi ha PLF, Calella, Pineda o Tordera.

La crisi fa que moltes persones tinguin en la recollida de pinyes un modus de viure a la tardor, ja que els pinyons són un producte relativament ben pagat. Malgrat tot, no sempre es compleix la normativa que condiciona com i quan s’ha de recol•lectar la pinya.

Així, abans de l’inici de la temporada ja s’hauran recollit entre un 40 i un 60% de la producció anual de pinyes. Les ADF a més denuncien que aquí qui té especial responsabilitat és el que compra les pinyes al petit recol•lector, que és qui acaba fent el veritable negoci.

La llei obliga al recol•lector de pinyes a disposar d’una llicència vigent i d’una autorització escrita del titular del terreny en el qual es realitza la recollida.

A més, es determina que el període de recollida de pinyes és de l’1 de novembre al 15 de maig.

 

Per tan, fins l’1 de novembre no es pot recollir la pinya i tampoc comprar-la, ja que estem en període de veda.

També alerten dels mal de caps que pot portar aquesta recollida per la propietat, sigui pública o privada, en cas d’accidents dels recol•lectors, com la reclamació i posterior sentència que obligues a un Ajuntament a indemnitzar un recol•lector de pinyes que tingués un accident en un bosc de propietat municipal.

Finalment, la recol•lecció il•legal, comporta pèrdues econòmiques a la propietat forestal, en perdre un dels pocs aprofitaments rentables que produeix el bosc.

En aquest sentit, des dels Agents Rurals, Mossos d’Esquadra, Policies Locals i ADF, s’està fent el control d’aquest furtivisme, per intentar que s’apliqui la normativa i s’evitin danys als boscos i a les persones.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics