Incertesa per les noves ordenances de Malgrat aprovades ahir

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Ahir es va evidenciar de nou que la relació entre govern i oposició a Malgrat no és bona. Durant las sessió plenària d’ahir, en la que s’havia d’aprovar les ordenances municipals va quedar clar que les posicions d’uns i altres semblen irreconciliables.

Finalment l’oposició va fer valer la seva majoria per aprovar una esmena a la proposta que feia el govern municipal. En concret el govern volia oferir una rebaixa de 6% del rebut de l’IBI als ciutadans de Malgrat. A banda, s’introduïa una segona rebaixa puntual per a les famílies més necessitades del municipi. Una proposta que l’oposició veia amb bons ulls, però volia ampliar amb una tercera rebaixa destinada a compensar les apujades del 10% decretades pel govern Rajoy en els últims anys.

Obdúlia Quatrecases, portaveu d’ERC, afirma que la proposta del govern no era suficient per compensar la pressió fiscal patida pels malgratencs aquests últims anys.

Aquest tercer tram de descomptes proposat per l’oposició va ser el motiu de fricció entre govern i oposició. D’entrada el govern municipal assegurava que totes les rebaixes juntes podrien suposar una pèrdua d’1 milió d’€ en d’ingressos a les arques municipals. Una xifra que el govern troba excessiva i inassumible per garantir el funcionament global del consistori.

A més el regidor d’Hisenda, Antoni Puignou, avisa que l’aplicació de la llei podria invalidar l’esmena aprovada ahir per l’oposició. Puignou diu que fins i tot, segons la interpretació que es faci, els malgratencs podrien arribar a pagar més que aquest any.

De fet, el ple va tenir un recés per tal que l’oposició pogués estudiar aquest circumstància i redefinir, si calia, l’esmena presentada. Finalment, però, es va mantenir tal qual s’havia presentat.

Jordi Medina, d’Iniciativa, explica que la proposta de l’oposició està dins els marges permesos per la llei i que el govern és sempre reticent a aplicar els canvis proposats per l’oposició.

Per últim Neus Serra de CiU, considera que el govern actua amb una actitud xulesca i sense cintura política per negociar o deixar la proposta d’ordenances sobre la taula per poder continuar negociant.

Finalment es va aprovar un descompte generalitzat del 10% de l’IBI, més una subvenció destinada a les famílies amb problemes econòmics.

Ara caldrà veure si finalment la interpretació de la llei permet aquesta rebaixa real als contribuents malgratencs, o si pel contrari, com anuncia el govern local, acabarà repercutint en un augment del rebut de l’IBI. En el cas que s’acabi ingressant menys per aquest concepte, caldrà veure quines partides pressupostàries eixugaran aquesta caiguda d’ingressos.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics