Es compleixen 75 anys de l’entrada de les tropes franquistes a PLF

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

Cap al vespre del 31 de gener de 1939, avui fa 75 anys, les tropes autoanomenades nacionals entraven pel carrer major de la nostra vila, culminant l’ocupació de la comarca del Maresme. Aquell mateix dia havien envaït els municipis de Pineda, Malgrat i PLF.

El nostre municipi, on no hi havia hagut bombardejos, van viure aquella ocupació amb l’esperança que acabés les penúries viscudes després de 3 anys de guerra.

L’exèrcit de la república, acompanyats de molts partidaris del legítim govern, marxaven a corre-cuita cap a França davant l’imparable avenç de les tropes sublavades.

Ho recorden en Ramon Torrent i la Pilar Franquesa.

L’Exèrcit Nacional van arribar a PLF al vespre del dimarts dia 31, on van ser rebuts a la plaça major per una població cansada del conflicte. Els palafollencs rebien als “nacionals” amb llençols blancs a les finestres, com recorda Ramon Torrent.

En Lluís Moner, que llavors tenia 8 anys i ja vivia al carrer Major, recorda el pas de les tropes, amb evidents símptomes de cansament, per aquest carrer.

PLF no va patir cap bombardeig durant la guerra. Llavors era només un poble agrícola d’uns 1000 habitants, però sí van viure de prop els bombardejos de les poblacions veïnes.

Dies abans de l’ocupació de Malgrat, quan ja no hi havia resistència, l’exèrcit nacional va bombardejar la localitat provocant 16 víctimes mortals. Després d’aquest atac aeri, i davant l’iminent entrada dels franquistes, molts veïns de Malgrat van decidir refugiar-se a PLF.

Un cop ocupat l’Alt Maresme, les tropes franquistes van haver de fer parada al nostre municipi ja que l’exèrcit republicà, per evitar l’avenç dels nacionals, va fer volar el pont sobre la Tordera, que aquells dies de pluja anava de banda a banda. A més, un petit reducte de soldats republicans van crear resistència al castell de St. Joan de Blanes.

Després de l’ocupació, una guarnició italiana d’antiaviació es va instal•lar, amb tendes de campanya, a la zona de Can Puig i després una altra guarnició, més completa, es va instal•lar al barri de St. Lluís, en un campament amb mòduls de fusta.

Dues setmanes després de l’ocupació les noves autoritats franquistes van decretar un nou govern local, afí als revoltats. D’aquesta manera van començar més de 35 anys de dictadura Franquista a PLF. La guerra Civil va acabar amb 23 palafollencs morts o desapareguts. Els primers anys del franquisme va comportar l’execució de 2 palafollencs al Camp de la Bota de BCN acusats d’adhesió a la Rebel•lió.

 

Imatge de portada: Imatge antiga de la plaça Major, amb l’Ajuntament a l’Esquerra.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics