Reunió a Pineda per a les estades d’estiu de nens Saharauis

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Aquest proper dissabte, a les 11 del matí, a la Biblioteca Serra i Moret de Pineda es farà la 2a trobada per a famílies interessades en acollir un infant sahrauí aquest estiu.

Es tracta de les Vacances en Pau que cada any s’organitzen a la nostra zona per acollir infants sahrauís que durant la resta de l’any viuen als Campaments de Refugiats de Tinduf, a Algèria.

L’objectiu d’aquests estades a Catalunya és doble. D’entrada allunyar als nens i nenes de les altes temperatures a les que s’arriba al desert on viuen i també per que l’estada d’aquests joves a Catalunya s’aprofita per fer-los passar diferents proves i revisions mèdiques.

A banda d’això, les Vacances en Pau permeten donar a conèixer la realitat del poble Saharauí, que viu desplaçat des de fa més de 35 anys quan el Marroc va envair el territori del Sàhara Occidental, fins aquell moment colònia espanyola, aprofitant la debilitat de Franco i davant la passivitat de la comunitat internacional.

Des de llavors els saharauís han hagut de viure sota el domini marroquí o desplaçats als camps de refugiats del desert algerià. És precisament d’aquests Campaments de Refugiats d’on provenen els participants a les colònies Vacances en Pau.

L’estada a casa nostra té una durada de dos mesos, juliol i agost, i les famílies acollidores només cal que dediquin una mica de temps als infants i que ajudin a la interrelació dels saharauis amb els nens d’aquí. Ho ha explicat Josep Gelpí , president de Malgrat amb el Sàhara, l’entitat que gestiona les Vacances en Pau a l’Alt Maresme.

Fins fa uns anys, uns 700 joves dels campaments de refugiats visitaven Catalunya. La xifra però ha caigut per culpa de la crisi, ja que a banda de les famílies també ha afectat a les administracions, que habitualment s’encarreguen del viatge en avió dels infants.

Al Maresme hi solen venir una 40a de refugiats. L’any passat a PLF hi va haver 4 famílies acollidores.

La trobada a Pineda servirà també per fer el lliurament de la documentació a les famílies que ja tenen assignats infants per aquest estiu i qui vulgui podrà visitar ,a la mateixa biblioteca de Pineda, l’exposició de fotografies Els nens i nenes que vénen del desert, un recull fotogràfic dels campaments de refugiats de Tinduf.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics