Malgrat celebrarà l’any vinent el centenari del llibre “La Vila de Malgrat i sos contorns”

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

 

Es tracta del llibre més conegut de Mossèn Fèlix Paradeda i que es va publicar l’any 1915. El clergue fa una exhaustiva radiografia de Malgrat i les viles del voltant, com ara PLF, a començaments del segle XX.

L’any que ve, coincidint amb el centenari de la seva publicació, el Servei d’Arxiu Municipal preveu l’organització de diverses activitats centrades en el llibre i en la resta d’obres i biografia de Mossèn Paradeda, que va morir assassinat a l’inici de la Guerra Civil en l’onada anticlerical.

Mn Felix Paradeda (1)

Aquesta commemoració es va anunciar el l’última matinal d’història celebrada fa uns dies entorn a la guerra de successió al municipi.

En el llibre de Malgrat i Ses Contorns, Paradeda explica com és el Malgrat a la dècada dels anys 10. Des de la seva topografia, parla de les muntanyes i rieres que volten el municipi, de les principals activitats econòmiques i descriu la història de Vilanova de PLF o de la parròquia de St Nicolau. També en repassa els malgratencs més il·lustres com Marià Cubí, Paula Delpuig, entre d’altres.

Paradeda no es queda només a Malgrat i també descriu els municipis del voltant. Especial interès té la descripció que fa de PLF, on explica que en aquella època encara es podien veure pintures romàniques a l’església del castell de la nostra vila. Una fortalesa que explica en detall.

Paradeda ja havia fet una radiografia similar, 15 anys abans, sobre Palamós, on va ser mossen a l’inici del segle.

El llibre de Malgrat i Sos Contorns es pot consultar digitalment a través del web de l’Ajuntament de Malgrat de Mar, que fa 6 anys que ofereix l’opció de consultar part dels llibres editats al municipi amb temàtica local a través del servei de publicacions.

Paradeda també va fer una publicació sobre la “Novena a la Verge Santíssima que es venera baix el títol i imatge de la Mare de Déu de les Ferreries” de PLF.

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics