Detecten a Blanes la presència del peix globus

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural (DAAM), ha constatat la presència d’aquesta espècie al litoral català.

Només aquest any ja s’han rebut 10 avisos de captures d’aquesta espècie. Entre aquestes una a Blanes i un altra a Montgat, però sobretot al litoral tarragoní.

A Blanes a més ja s’havia detectat un altre exemplar l’any passat.

La primera vegada que el Departament va tenir constància de la captura d’ aquesta espècie a la costa catalana va ser l’any 2009 a Sant Carles de la Ràpita. Des de llavors hi ha hagut una 15a de captures.

Aquesta espècie és verinosa, ja que conté una toxina que paralitza el sistema nerviós i si es consumeix pot produir la mort.

De fet, a les nostres costes s’han trobat dues espècies d’aquesta família, totes dues verinoses i no aptes per al consum.

 

El peix globus és una espècie pelàgica, és a dir que es troba entre aigües i viu normalment entre els 10 metres i els 100 metres de profunditat. Presenta una coloració blava grisenca, marronosa o verdosa pel dors i blanca per la part del ventre, que també està recobert de nombroses petites espines. Es caracteritza per que quan se sent en perill s’infla com un globus.

Segons l’Institut Espanyol d’Oceanografia aquesta espècie ha entrat al Mediterrani oriental pel canal de Suez, i s’ha establert i propagat fins a arribar a afectar, fins i tot, poblacions autòctones d’altres espècies i la pesca.

Davant d’aquesta proliferació, la direcció general de Pesca i Afers Marítims ha editat un pòster informatiu amb fotografies on s’especifica què cal fer quan es troba un exemplar de peix globus i els telèfons on s’ha de trucar per comunicar la seva captura. L’objectiu és evitar que els exemplars capturats entrin a la cadena de comercialització i puguin ser consumits per desconeixement.

 

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics