URGENT

S’identifiquen una 80a de varietats d’horta pròpies del Maresme

Compartiu aquesta història

Més enllà del sol i la platja, que actualment és un dels motors econòmics principals, la nostra comarca també té una rica activitat econòmica relacionada amb l’horta.

Aquesta és la tesi la defensa el Consell Comarcal del Maresme que continua treballant en la promoció de l’agricultura local a través de la Xarxa de Productes de la Terra, que fa visible el treball d’un sector històricament maltractat i oblidat.

En aquest sentit el consell  va presentar ahir un estudi que identifica fins a 80 varietats pròpies de l’horta maresmenca d’un total de 32 cultius diferents. Els responsables del document també especifiquen que han trobat informació i, sobretot, llavors que garanteixen aquesta identitat maresmenca en 45 casos, mentre que en els 35 restants només han obtingut dades facilitades pels pagesos. A més, els productes amb una major varietat a la zona són tres: el pèsol, el tomàquet i la mongeta.

El consell explica que l’estudi permet actuar en tres àmbits. D’entrada la conservació de la cultura identitària dels productes locals, el coneixement real de la situació que viu el sector actualment al territori  i la possibilitat de promocionar l’emprenedoria del sector a través de l’especialització.

Una de les  possibilitats que s’estudien ara és la conservació d’algunes de les llavors locals trobades. De fet l’empresa que ha fet l’estudi considera que hi ha 9 varietats que s’haurien de conservar. Entre aquestes hi ha la mongeta del sastre d’en Salvador Sureda de Palafolls, però també varietats pròpies de Malgrat com ara la mongeta genoll de crist ila d’or i plata  de’n Joan Valls o de Sta Susanna com l’api d’en Lluís Estanyol.

 

 

 

 

 

 

 

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit

Àmbits geogràfics