Banderes grogues a les platges de Blanes per mucílags

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

El departament de Protecció Civil de l’Ajuntament de Blanes ha tornat a hissar aquest dimecres la bandera groga que indica precaució a l’hora de banyar-se a les tres platges de Blanes: S’Abanell, Blanes Centre i Cala Bona. El motiu ha estat purament preventiu, ja que s’ha detectat la presència de taques marronoses al mar, que coincideixen amb les que aquests darrers dies també s’han pogut veure a Pineda de Mar.

Segons el cap de Protecció Civil, Josep Lluís Pouy, el que s’ha detectat són unes taques de color marronós que, si entren en contacte amb la pell, produeixen una sensació de picor molt similar a la que pot produir una medusa, però amb menor intensitat. Aquests darrers dies diversos usuaris ja van queixar-se de picors després de banyar-se a les platges de Pineda de Mar.

Per aquest motiu, l’Institut de Ciències del Mar ha efectuat unes analítiques que confirmen que les taques detectades en alguns punts de la costa del Maresme són d’origen natural i no procedeixen de cap abocament ni de cap mal funcionament d’una estació depuradora.

L’informe també indica que aquestes taques no són nocives per a l’ésser humà, ja que són mucílags naturals originats per una o més espècies de fitoplàncton marí, és a dir: algues microscòpiques. Segons els experts, no es té constància que els mucílags siguin urticants, però en canvi és habitual que es moguin i s’acumulin en forma de masses enganxoses per l’acció de l’onatge, els vents i corrents marins. Al traslladar-se pel medi marí, és normal que arrosseguin petits organismes urticants com meduses de mida molt petita, anemones i hidroïdeus, entre d’altres.

 

Foto de portada: Ajuntament de Blanes

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics