Neix la plataforma ciutadana Presevem el Litoral

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Integrada dins la coordinador Preservem el Maresme, està formada per tècnics ambientals, pescadors, sector turístic i altres organitzacions ciutadanes, amb un objectiu comú: denunciar la situació de les platges de la comarca i el projecte previst pel Ministeri de Medi Ambient.

La plataforma considera que els treballs de regeneració de la costa del Maresme és un projecte excessivament agressiu amb el territori, per la qual cosa demanen un nou model de gestió mediambiental del litoral. De fet, han fet arribar una proposta de moció als grups polítics d’Ajuntaments i Consell Comarcal perquè donin suport al seu posicionament i han iniciat una recollida de signatures en contra del projecte del Ministeri.

Aquesta moció proposa demanar al ministeri la suspensió i moratòria de les actuacions derivades del pla, ja que consideren que enlloc d’abordar les causes de la problemàtica, el que es proposa és l’aplicació de pedaços provisionals sobre les conseqüències.

La primera de les accions s’ha dut a terme recentment a la platja de la Punta de la Tordera, a Malgrat de Mar, on s’han abocat 114.000 metres cúbics de sorra i s’han instal·lat espigons geotèxtil, una iniciativa pionera i que no estava prevista al Pla Litoral 2015 aprovat pel Consell de Ministres el mes de març com a resposta urgent als desperfectes ocasionats pels temporals del febrer.

Però la de Malgrat és només la punta de l’iceberg, la que el projecte preveu invertir al voltant de 30 MEUR en 15 anys en un projecte valorat en 52 MEUR que consisteix en la reposició de sorra allà on sigui necessari, combinat amb la construcció d’espigons en forma d”L’ que conservin aquestes aportacions de sorra i es redueixin la intensitat dels efectes de la dinàmica litoral.

El rebuig de Preservem el Litoral és total i a banda de les accions de caire institucional, es preveu també la convocatòria de mobilitzacions ciutadanes durant l’estiu. Tot i que no estan confirmades les dates es preveuen accions almenys a Pineda de Mar, Premià de Mar i Sant Pol de Mar, segons ha anunciat la plataforma.

 

Foto de portada: Ràdio Arenys

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics