Pineda acull un acte per homenatjar els gitanos empresonats el 1749

Share on twitter
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on telegram
Share on email

Serà aquest divendres, 31 de juliol, quan la població de Pineda de Mar es convertirà en seu de l’acte de commemoració de la Gran Batuda, que es va produir l’any 1749 quan es van empresonar 12.000 gitanos.

La commemoració es celebrarà a partir de les 7 de la tarda al pati de Can Comas de Pineda de Mar. Durant l’acte es destaparà una placa commemorativa i en record de les víctimes, i s’organitzarà una taula rodona on intervindran l’investigador gitano Issac Motos, l’historiador Antonio Gómez i el catedràtic d’història moderna de la Universitat de la Rioja, José Luis Gómez. A l’acte també hi assistiran el director general d’Acció Cívica i Comunitària, Ramon Terrassa, i la primera tinent d’alcalde de Pineda de Mar, Carme Aragonès. La jornada es tancarà amb una actuació flamenca.

Els actes commemoratius continuaran l’1 d’agost amb una actuació musical. El 14 de novembre s’ha organitzat al centre cultural la Pineda una obra de teatre infantil i el diumenge 15 s’ha programat una conferència audiovisual sobre la “Gran Batuda”.

La Gran Batuda està considerada el primer genocidi de l’edat moderna. Aquell any var ser detinguts quasi la totalitat de gitanos espanyols, uns 12.000, entre homes, dones i nens. Els homes i els nens majors de 7 anys van ser enviats als arsenals de la Marina de Cadis, Cartagena i el Ferrol. Les dones i els nens menors de 7 anys varen ser reclosos en “dipòsits” situats a Saragossa, Màlaga i València, amb l’objectiu de separar-los i acabar amb aquest poble.

Ja amb Carles III al poder, El 6 de juliol de 1765, setze anys després de la batuda, la Secretaria de Marina emet ordre d’alliberar a tots els presoners del regne; a l’arsenal de Cartagena, 75 gitanos varen ser posats en llibertat. El 16 de març de 1767 alguns gitanos més i el 1783, trenta-quatre anys més tard, es van alliberar gitanos a Cadis i al Ferrol.

L’acte de recuperació de la memòria històrica del col·lectiu està organitzat per l’Associació Gitana Pineda i l’Alt Maresme, el Centre Gitano d’Investigació Lloret de Mar i l’Associació Gitana Rom i Romí de Badalona, amb la col·laboració del Departament de Benestar Social i Família, l’Ajuntament de Pineda de Mar i la Federació d’Associacions Gitanes de Catalunya.

Subscriu-te gratuïtament,
el butlletí de notícies cada dia al teu correu.

El més llegit
Categories
Més ambits geogràfics